ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αθλια συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης»
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007

ΛΕΠΙΔΗΣ

Τους αγώνες των εργαζομένων και την πρωτοπορία τους έχουν βάλει στο στόχαστρο οι δυνάμεις της συναίνεσης στον Πειραιά
Σανίδα σωτηρίας στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρόσφερε χτες η Παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), στο πλαίσιο του σχεδίου του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποκλείσει από τη θέση του προέδρου τις ταξικές δυνάμεις της ΔΕΣΚ, στις οποίες οι εργαζόμενοι του Πειραιά έδωσαν την πρώτη θέση στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Χτες το απόγευμα, συνεχίστηκε η συνεδρίαση της νέας διοίκησης που είχε διακοπεί την περασμένη βδομάδα, με θέμα την εκλογή προεδρείου. Στη διάρκεια της συνεδρίασης «κατέβηκαν» τρεις προτάσεις. Η πρώτη της ΔΕΣΚ για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο, από την οποία προτάθηκε για τη θέση του προέδρου ο Ν. Ξουράφης. Από την ΠΑΣΚΕ προτάθηκε πρόεδρος ο Π. Κυριακού κι από τη ΔΑΚΕ η Ρέα Γκούβερη. Υπέρ του αντιπροσωπευτικού προεδρείου τάχτηκε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση». Σύμφωνα με το Καταστατικό, η πρώτη διαδικασία για την εκλογή προέδρου απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, την επομένη επαναλαμβάνεται η διαδικασία, όπου απαιτείται πια σχετική πλειοψηφία.

Από την εξέλιξη της συνεδρίασης, κι έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι συσχετισμοί, γινόταν φανερό ότι δε θα υπήρχε απόλυτη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες στην επόμενη (προγραμματισμένη κανονικά για σήμερα) συνεδρίαση να εκλεγεί ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ, ήταν τεράστιες. Την κρίσιμη, ωστόσο, στιγμή κι ενώ είχαν μοιραστεί τα ψηφοδέλτια, οι εκπρόσωποι της ΑΠ, παρά το γεγονός ότι διατυμπάνιζαν τα περί αντιπροσωπευτικού προεδρείου, πρότειναν ξανά διακοπή της συνεδρίασης. Την «πάσα» άρπαξαν αμέσως οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΣΕ, ενώ οι τρεις αυτές παρατάξεις, αρνούμενες να καθορίσουν ημερομηνία για να συνεχιστεί η συνεδρίαση, μεθόδευσαν από κοινού την επ' αόριστον διακοπή της συνεδρίασης.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ κατήγγειλαν την κωλυσιεργία των τριών παρατάξεων για την εκλογή προεδρείου, γεγονός που αφήνει τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων του Πειραιά στην άκρη, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η θέληση των εργαζομένων, οι οποίοι έδωσαν στη ΔΕΣΚ την πρώτη θέση. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων τόνισαν ότι η απάντηση θα δοθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους με το μαζικό και δυναμικό τους «παρών» στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στις 8 του Μάρτη και στην απεργία στις 29 του ίδιου μήνα.