ΠΕΡΑΜΑ
Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου»

Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου

Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007

ΛΕΠΙΔΗΣ

Να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου», στα οποία αποθηκεύονται στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Αφορμή είναι η προέγκριση που δόθηκε για τη λειτουργία εγκαταστάσεων της εταιρείας «ΕL PETROL» στο Πέραμα όπου οι ήδη λειτουργούσες αποθήκες απειλούν εδώ και χρόνια την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Νεράντζης προσπάθησε να αποσείσει κάθε κυβερνητική ευθύνη, λέγοντας ότι η αρμοδιότητα για τη λειτουργία των δεξαμενών ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά, ενώ για την προέγκριση των περιβαλλοντικών όρων αρμόδια είναι η Περιφέρεια. Ηδη, είπε, αρμόδια επιτροπή θα μελετήσει το θέμα της μεταφοράς των δεξαμενών σε άλλους χώρους όπως τα διυλιστήρια, κάτι όμως που συναντά δυσκολίες λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δεξαμενών.

Η Β. Νικολαΐδου υπενθύμισε τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, από την εποχή που δήμαρχος Περάματος ήταν ακόμα ο Γ. Πατσιλινάκος, για την απομάκρυνση των «καζανιών του θανάτου» που αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Οι διάφορες εταιρείες, είπε, εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα χρόνια την ανοχή που τους δείχνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όχι μόνο δεν απομακρύνουν τις δεξαμενές, αλλά δεν πληρώνουν ούτε τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Ενα ψιλικατζίδικο, τόνισε, εάν κάνει κάποια παρατυπία οδηγείται στο Αυτόφωρο, αλλά οι μεγάλες εταιρείες παραμένουν στο απυρόβλητο.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού, είπε ότι τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής δεν τους ενδιαφέρει ποια από τις υπηρεσίες είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης, αλλά αυτό που ζητάνε είναι η απομάκρυνση των δεξαμενών που παραμένουν στην περιοχή λόγω των πιέσεων που ασκούν οι εταιρείες.