ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο αίμα πνίγονται οι «θριαμβολογίες» Μάλικι
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007

Associated Press

Από το χτεσινό μακελειό με παγιδευμένο όχημα σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Το ένα λουτρό αίματος διαδέχεται το άλλο τόσο στην ιρακινή πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, καθιστώντας τουλάχιστον ασήμαντες τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού αλ Μάλικι ότι το σχέδιο «ασφαλείας» της Βαγδάτης «φέρνει αποτελέσματα». Ενδεικτικό είναι ότι, χτες, βόμβα εξερράγη μέσα στο κτίριο του υπουργείου Δημοσίων Εργων, που βρίσκεται εκτός της Πράσινης Ζώνης, την ώρα που βρίσκονταν εκεί και ο αρμόδιος υπουργός, όπως και ο σιίτης αντιπρόεδρος της χώρας, για σύσκεψη.

Οι δύο αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 25, στην πλειοψηφία τους υπάλληλοι. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ιρακινού αντιπροέδρου, το κτίριο είχε ερευνηθεί από ειδικούς του αμερικανικού στρατού για εκρηκτικά.

Εκτός από τη συγκεκριμένη επίθεση, χτες, παγιδευμένο όχημα (ασθενοφόρο που είχε κλαπεί) εξερράγη κοντά σε αστυνομικό τμήμα στο Ραμάντι. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι (και πολλά γυναικόπαιδα) και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σποραδικές επιθέσεις σημειώθηκαν και σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης, με λιγότερα θύματα.

Το Σαββατοκύριακο, που προηγήθηκε, σημαδεύτηκε από πολύνεκρες επιθέσεις. Την Κυριακή, γυναίκα καμικάζι εξερράγη στην οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου της ανατολικής Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 50 άνθρωποι (κυρίως φοιτητές) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 70. Ενα 24ωρο νωρίτερα, βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος της Χαμπανίγια, στην επαρχία Ανμπάρ, σκοτώθηκαν 42 πολίτες και τραυματίστηκαν 70. Την ίδια μέρα, μάλιστα, κατοχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν «στόχους» στη Νότια Βαγδάτη, προφανώς επειδή «οδεύει καλώς» η επιχείρηση ασφαλείας...

Σε όλα αυτά, να προστεθεί και η νοσηλεία του Προέδρου Ταλαμπανί σε νοσοκομείο της Ιορδανίας. Ολοι διαβεβαίωναν, πάντως, ότι απλώς έχει πάθει υπερκόπωση.

Νέος νόμος και προειδοποιήσεις

Ετοιμος για κατάθεση στο κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί, είναι ο νέος πετρελαϊκός νόμος, ο οποίος ορίζει τα ποσοστά τα οποία θα λαμβάνει η κάθε εθνότητα από τα έσοδα πώλησης πετρελαίου. Λεπτομέρειες του νομοσχεδίου δεν έγιναν ακόμη γνωστές, εντούτοις εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης.

Την ίδια ώρα, έκθεση ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούσε ότι όλες οι εθνοτικές μειονότητες του Ιράκ (Χριστιανοί Αρμένιοι, Χαλδαίοι - Ασσύριοι, Μπαχάι, Φάιλι, Εβραίοι, Τουρκμένοι, Μανδαίοι, Παλαιστίνιοι, Σαμπάκοι, Γιαζίντι), πολλοί από τους οποίους ζουν εκεί περισσότερο από 2.000 χρόνια, απειλούνται με εξαφάνιση. Κύρια αιτία η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των μεγαλύτερων κοινοτήτων (σιίτες, σουνίτες, Κούρδοι).