ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε βάση με στόχο τον Τσένι
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007

Associated Press

Μετά το χτύπημα «επίδειξης δύναμης» στην αμερικάνικη βάση στο Αφγανιστάν επικράτησε αμηχανία στα κατοχικά στρατεύματα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας, των τελευταίων δύο χρόνων, υποστηρίζουν ανταποκριτές ότι ήταν αυτή που σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην κύρια πύλη εισόδου της αμερικανικής βάσης Μπαγκράμ, λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Επιπλέον, δεν μπορεί να μη σημειωθεί ότι στόχος της επίθεσης, τουλάχιστον όπως υποστήριξαν εκείνοι που ανέλαβαν την ευθύνη για λογαριασμό των Ταλιμπάν, ήταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν εντός της βάσης.

Μέχρι το βράδυ, συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό, την ιδιότητα αλλά και την εθνικότητα των θυμάτων. Οι περισσότερες πληροφορίες συνέκλιναν στην εκδοχή ότι σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1 Αμερικανός στρατιώτης, 1 Νοτιοκορεάτης και άλλοι 2 ΝΑΤΟικοί, και ότι τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Ο καμικάζι φαίνεται ότι ανατινάχτηκε, αφού πέρασε το πρώτο σημείο ελέγχου που ελέγχεται από τον αφγανικό στρατό και ενώ κατευθυνόταν προς την κεντρική πύλη, που ελέγχεται από Αμερικανούς.

Ο ίδιος ο Ντικ Τσένι δήλωνε ότι άκουσε τον κρότο της επίθεσης και ότι για λίγη ώρα μεταφέρθηκε στο καταφύγιο της βάσης. Στη συνέχεια, με κάποια καθυστέρηση, μετέβη στην Καμπούλ όπου συναντήθηκε με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Κατά τη δίωρη συζήτησή τους, κυριάρχησε, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, το ζήτημα της ασφάλειας, της ανασυγκρότησης της χώρας καθώς και τρόποι αντιμετώπισης της προαναγγελλόμενης ως «εαρινής μεγάλης αντεπίθεσης» των Ταλιμπάν.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σχολιάζοντας την επίθεση στη βάση Μπαγκράμ υποστήριξε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι στόχος ήταν να υποσκαφτεί το κύρος της κεντρικής κυβέρνησης» και επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις, προκειμένου να στείλουν περισσότερες δυνάμεις στη χώρα και οι άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Για άσκηση ανάλογων πιέσεων μίλησε, χτες, και ο Βρετανός πρωθυπουργός.