ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Θετικές» απαντήσεις για τη σύνοδο
Πέμπτη 1 Μάρτη 2007

Associated Press

Από την περιοχή της βομβιστικής επίθεσης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Η προώθηση της πολιτικής διαδικασίας και των προσπαθειών για επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας» θα είναι ο στόχος της συνόδου που διοργανώνει η ιρακινή κυβέρνηση στη Βαγδάτη. Η σύνοδος, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός Αλ Μάλικι, θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών, στις 10 του Μάρτη, και, όπως συμπλήρωσε, όλοι όσοι προσκλήθηκαν έχουν, κατ' αρχάς, ανταποκριθεί θετικά.

Οπως είναι γνωστό, έχουν προσκληθεί τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όλες οι γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες και η Αίγυπτος. Χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να απαντήσει σε όλους όσοι μίλησαν για «αλλαγή τακτικής» στην αμερικανική διπλωματία, αφού η Ουάσιγκτον αποδέχτηκε να βρεθεί στην ίδια σύνοδο με εκπροσώπους από Ιράν και Συρία. Υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει τίποτε ως προς την αμερικανική στάση και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση έναρξης κάποιου διμερούς διαλόγου, εφόσον οι δύο αυτές χώρες δεν τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους.

Πάντως, η Δαμασκός, που επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της, μίλησε για «βήμα της Ουάσιγκτον στη σωστή κατεύθυνση». Η Τεχεράνη, από την άλλη, διά στόματος Αλί Λαριτζάνι, υποστήριξε ότι «θα συμμετάσχει στη σύνοδο εφόσον είναι για το καλό του Ιράκ». Και, επιπλέον, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει και επαναληπτική σύνοδος, πιθανότατα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τον Απρίλη.

Επιθέσεις και σύγχυση

Στο μεταξύ, σύγχυση συνεχίζει να επικρατεί ως προς τον αριθμό των θυμάτων, την κατάστασή τους αλλά και τη φύση της έκρηξης που τα προκάλεσε, σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Ραμάντι, το βράδυ της Τρίτης. Οι τοπικές αρχές επιμένουν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 μικρά παιδιά από την ισχυρότατη έκρηξη. Οι κατοχικές δυνάμεις, όμως, υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν ελαφρά περίπου 30 πολίτες, από ελεγχόμενη έκρηξη που οι ίδιες προκάλεσαν για να καταστρέψουν όπλα που είχαν κατασχεθεί.

Χτες, 10 πολίτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, ενώ έγινε γνωστό ότι ένοπλοι δολοφόνησαν στη Μουκνταντίγια 2 αδέλφια επιφανούς σουνίτη πολιτικού. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν θέσεις γύρω από την πόλη Τάζι, βορείως της Βαγδάτης, σκοτώνοντας «8 μέλη της Αλ Κάιντα», ενώ επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης και 1 Βρετανός στη Βασόρα.