ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα

Σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας και της Θεσσαλονίκης βγάζουν τα τρακτέρ στην Εθνική οδό, ενώ στη Λάρισα, τη Μαγνησία και άλλες περιοχές τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα σε χωριά ή στην παράπλευρο της Εθνικής

Σάββατο 3 Μάρτη 2007

Κλιμάκωση του αγώνα με έξοδο των τρακτέρ, σήμερα, στην Εθνική Οδό αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας, που παραμένουν, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ, στο Δέλτα. Η απόφαση πάρθηκε χτες το μεσημέρι από τους αγρότες του μπλόκου, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Αγώνα, που προηγουμένως είχε συνεδριάσει.

Οι Καρδιτσιώτες αγρότες, παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο Δέλτα, από την περασμένη Πέμπτη, διαμηνύοντας τη θέλησή τους να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που τους καταδικάζει σε ξεκλήρισμα και οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Στη Λάρισα, τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα σε χωριά των επαρχιών του νομού. Στη Μαγνησία, παρατεταγμένα σε παράπλευρο δρόμο της Εθνικής Οδού, στο ύψος του Αερινού, εξακολουθούν να είναι και τα τρακτέρ αγροτών του νομού και στα Τρίκαλα στο Δέλτα Φαρκαδόνας. Στη Φθιώτιδα, για πολλές μέρες βρίσκονται συγκεντρωμένα τρακτέρ στο Δομοκό και στο Νέο Μοναστήρι.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες, ταυτόχρονα, με τα άμεσα αιτήματά τους - αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ΚΑΠ, ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, κατώτερες εγγυημένες τιμές για τ' αγροτικά προϊόντα, επιστροφή του συνόλου του ΦΠΑ, μείωση του κόστους παραγωγής, πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, που θα είναι αποκλειστικά δημόσιος, διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - προβάλλουν και τις διεκδικήσεις για το σύνολο της αγροτικής οικογένειας και, γενικότερα, των κατοίκων της υπαίθρου σχετικά με την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ στις 18 Μάρτη.

Η ΠΑΣΥ ξεκαθαρίζει ότι η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και στο άνοιγμα του δρόμου για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, η οποία θα προωθεί την ολόπλευρη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού. Προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται την ΚΑΠ, τον ΠΟΕ και την κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

Και στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα το πρωί πραγματοποιείται το αγροτικό συλλαλητήριο στη Ν. Χαλκηδόνα που διοργανώνει η ΠΑΣΥ, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται οι διαδηλωτές να αποκλείσουν συμβολικά με τα τρακτέρ τους την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας. Τις τελευταίες μέρες κλιμάκια αγροτοσυνδικαλιστών της ΠΑΣΥ επισκέφθηκαν πολλά χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης, καλώντας τους παραγωγούς να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση για να καταδικάσουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί την αγροτική οικονομία της χώρας στην καταστροφή. Επισήμαναν ότι πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά έχουν χρεοκοπήσει και εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια τη γεωργία και κτηνοτροφία. «Αν δεν αναπτυχθούν μαζικοί, παναγροτικοί αγώνες, σε κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η πορεία αυτή θα επιταχυνθεί», τόνιζαν.

Στη σημερινή κινητοποίηση, πέρα από τους εκπροσώπους αγροτικών και συνεταιριστικών συλλόγων από γειτονικούς νομούς, θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, φοιτητικών συλλόγων κ.ά.