ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις παρά την «επιχείρηση ασφαλείας»
Σάββατο 3 Μάρτη 2007

Associated Press

Η «επιχείρηση ασφαλείας» εντείνει παρά μειώνει τις ποικίλες επιθέσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μια πολύνεκρη βομβιστική επίθεση «εγκαινιάστηκε» η, προγραμματισμένη για χτες, έναρξη των κατοχικών «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων ενίσχυσης της ασφάλειας» στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Δέκα πολίτες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε υπαίθρια αγορά. Στη νοτιοδυτική Βαγδάτη, άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωνε 1 αστυνομικό και τραυμάτιζε δύο, ενώ στα βορειοδυτικά βόμβα σκότωνε 2 Αμερικανούς στρατιώτες και το διερμηνέα τους.

Στο μεταξύ, κοντά στη Μπαακούμπα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τις σορούς 14 αστυνομικών που είχαν απαχθεί από την Πέμπτη το πρωί. Την ευθύνη της απαγωγής είχε αναλάβει η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», που φέρεται να σχετίζεται με την «αλ Κάιντα». Υποστήριξε ότι απήγαγε τους αστυνομικούς ως απάντηση στο βιασμό μιας σουνίτισσας, πριν από λίγες ημέρες από αστυνομικούς. Είχε ζητήσει να της παραδοθούν οι δράστες του βιασμού, εντός 24ώρου, και να απελευθερωθούν όλες οι σουνίτισσες κρατούμενες.

Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι, όπως διαβεβαίωνε, η μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, η γυναίκα που κατήγγειλε το βιασμό στη Βαγδάτη, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, είχε δώσει ψεύτικο όνομα και είναι σιίτισσα, ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι οι δράστες είναι σιίτες και όχι σουνίτες. Επίσης, στο Ραμάντι, άγνωστοι δολοφόνησαν 2 νεαρούς ποδοσφαιριστές της τοπικής ομάδας. Οι κατοχικές δυνάμεις, από την άλλη, υποστήριξαν ότι σε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή του Σαλμάν Πακ, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, σκότωσε 8 «τρομοκράτες». Διαβεβαίωναν, δε, ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε βρετανική στρατιωτική βάση στη Βασόρα μετά από επίθεση.

Επιμονή Τσένι και αποκαλυπτικά... δισεκατομμύρια

«Μπορεί να μη μας χαροποιεί, αλλά ο ίδιος ο μπιν Λάντεν έχει θέσει το Ιράκ στη θέση του καθοριστικού μετώπου για την εξέλιξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Αν νικήσουν οι τρομοκράτες στη Βαγδάτη, θα σημάνει ότι έχουν χάσει οι ΗΠΑ. Αυτή είναι η άβολη αλήθεια και οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν». Αυτά υποστήριξε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, και κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι θα βλάψουν τα αμερικανικά συμφέροντα με τη διαφωνία τους για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα, στην Αυστραλία, ο υπουργός Αμυνας Μπρένταν Νέλσον, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκε να παρουσιάσει οικονομικά στοιχεία για το κόστος της αποστολής αυστραλέζικων στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Νέλσον παραδέχτηκε ότι η διατήρηση 1.400 στρατιωτών στο Ιράκ έχει στοιχίσει στους Αυστραλούς φορολογούμενους 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν 200 σχολεία!