ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πλατύ κάλεσμα συσπείρωσης και πάλης

Με μια τετρασέλιδη ανακοίνωση, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να πυκνώσουν τις τάξεις του, να δυναμώσουν τη δική τους ταξική φωνή

Κυριακή 4 Μάρτη 2007

Η πρώτη σελίδα από την ανακοίνωση του Συλλόγου των Εμποροϋπαλλήλων
«Γράψου στο Σωματείο μας, για να γίνουμε περισσότεροι και δυνατοί, να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας. Για ακόμα πιο μαζικό, μαχητικό, δυνατό Σωματείο, για να ακούγεται πιο δυνατά και η δική σου φωνή»...

Μ' αυτό το κάλεσμα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνεται πλατιά στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου, γυναίκες και άντρες, μπροστά στους αγώνες που έρχονται και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Σωματείου την 1η του Απρίλη. Η τετρασέλιδη ανακοίνωση ολοκληρώνεται στην τελευταία σελίδα με μια αίτηση εγγραφής στο Σύλλογο, η συμπλήρωση της οποίας αποτελεί καθήκον για κάθε υπάλληλο, το αναγκαίο βήμα για την ενδυνάμωση του ταξικού σωματείου, την πάλη από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου.

Δύναμη η συλλογική δράση

Εξηγώντας την αναγκαιότητα εγγραφής στο Σύλλογο, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Γιατί...

...κι εσύ ζεις τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, την εντατικοποίηση της δουλιάς, τα εξαντλητικά ωράρια, το ωρομίσθιο, και τη μερική απασχόληση, την καταπάτηση της Συλλογικής Σύμβασης, την τρομοκρατία, τις απολύσεις... Γιατί κι εσύ ζεις τις βαριές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και την επίθεση της πλουτοκρατίας, που χτυπούν το σύνολο των δικαιωμάτων μας.

Γιατί...

...εμείς ως εργαζόμενοι έχουμε δικαιώματα, έχουμε ανάγκες και αξιοπρέπεια. Θέλουμε ελεύθερο χρόνο και μας τον στερούν. Δεν μπορούμε να "σκύβουμε το κεφάλι", δεν μπορούμε να πούμε "ό,τι γίνει ας γίνει" και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργανωμένη, στη συλλογική δράση και όχι στην αναζήτηση "ατομικών λύσεων" γιατί αυτό μας αποδυναμώνει και εξυπηρετεί αυτούς που πλουτίζουν με την εκμετάλλευση του δικού μας κόπου.

Γιατί...

...στο Σωματείο μας θα γνωρίσεις τα δικαιώματά μας. Τι μισθό δικαιούμαστε, τι άδεια πρέπει να πάρουμε, τι ωράριο πρέπει να δουλεύουμε, τι θα διεκδικήσουμε.

Το Σωματείο μας είναι το δικό μας "αποκούμπι". Αυτό θα σε υποστηρίξει, θα σου σταθεί σε κάθε δυσκολία, θα είναι μαζί σου για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων.

Γιατί...

...Σωματείο σημαίνει γνωριμία με τις αξίες και τα ιδανικά της εργατικής τάξης. Ανάπτυξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Μέσα από το σωματείο θα κρατήσουμε υπερήφανη, αξιοπρεπή στάση για κάθε πρόβλημα. Σωματείο σημαίνει «αγκάλιασμα» των νέων συναδέλφων και συναδελφισσών που μπαίνουν στον κλάδο μας. Στήριξη σε κάθε τους βήμα. Το σωματείο μας δίνει τη δυνατότητα για δραστηριότητες, εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές τους νέους συναδέλφους και συναδέλφισσες μέσα από την επιτροπή νέων εμποροϋπαλλήλων.

Γιατί...

...αλλιώς χτυπάς με ένα δάκτυλο και αλλιώς με τη γροθιά. Αυτό είναι το Σωματείο μας. Σ' αυτό θα βοηθήσει και η δική σου συμμετοχή. Γιατί αυτό που δεν μπορούμε να πετύχουμε ο καθένας μόνος του, μπορούμε να το κατακτήσουμε αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας.

Μ' αυτόν τον τρόπο απαντάμε στις απειλές, στην εργοδοτική τρομοκρατία. Με δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης και της ταξικής ενότητας αναμετριέται το Σωματείο μας με την εργοδοσία, που καλλιεργεί το φόβο της απόλυσης.

Γιατί...

...το Σωματείο μας παλεύει για αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Σκέψου καλά!

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Οι μεγαλέμποροι, οι ιδιοκτήτες των Super Markets έχουν την εξουσία στα χέρια τους έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις και παρ' όλα αυτά είναι οργανωμένοι στις δικές τους οργανώσεις.

Γιατί να καταπατούν τα δικαιώματά μας, για να αυξάνουν τα κέρδη τους;

Εμείς, οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να μείνουμε ανοργάνωτοι, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η αντεργατική επίθεση γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη.

Το Σωματείο είναι το όπλο μας και έχουμε υποχρέωση να οργανωθούμε σ' αυτό και να συμμετέχουμε στη ζωή και τη δράση του. Για να το κάνουμε πιο μαζικό, πιο δυνατό, ικανό να παλεύει πιο αποτελεσματικά για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για να γίνει αυτό είναι αναγκαία και η δική σου συμμετοχή. Η εμπειρία του εργατικού κινήματος αυτό δείχνει, με την πάλη και την οργάνωσή μας κατακτήθηκαν δικαιώματα».