ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΥΓΟ ΤΣΑΒΕΣ
Στο Ιράκ υπό «απειλητικά νέφη»

Ο Ούγο Τσάβες συνεχίζει την περιοδεία του παρά τη ρητορική σε υψηλότατους τόνους από τις ΗΠΑ

Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000

Associated Press

Από την επίσκεψη του Ου. Τσάβες στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στον έκτο και πολυσυζητημένο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) έφθασε χτες, οδικώς μάλιστα από το γειτονικό Ιράν, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, που δέκα μέρες πριν ανανέωσε την παραμονή στο ύπατο αξίωμα της χώρας. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Τσάβες πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στο Ιράκ εδώ και μία δεκαετία, μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, τον πόλεμο του Κόλπου και το διπλωματικό και οικονομικό εμπάργκο που κρατά δέκα χρόνια. Το γεγονός έχει εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες που από την αρχή της περιοδείας, τη Δευτέρα, έχουν υψώσει τους τόνους και εκτοξεύουν δυσοίωνες προειδοποιήσεις...

Πάντως, ο Ούγο Τσάβες δε φαίνεται ότι «ιδρώνει» αν και έφθασε στην ιρακινή πρωτεύουσα - όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιρακινό Πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεΐν - οδικώς. Ο λόγος; Οι αεροπορικές πτήσεις απαγορεύονται προς και από το Ιράκ. Ετσι, ο μοναδικός δρόμος ήταν από ξηράς, και έγινε τη συνοδεία του αντιπροέδρου της ιρακινής κυβέρνησης Τάχα Γιασίν Ραμαντάν και του υπουργού Πετρελαίου Αμέρ Ρασίντ, οι οποίοι παρέλαβαν τον Τσάβες κοντά στα σύνορα με το Ιράν, στην πόλη Κεμανσά όπου κατέφθασε ο Τσάβες μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μοχάμαντ Χαταμί.

Ανεξάρτητη πολιτική

Μάλιστα από την ιρανική πρωτεύουσα, Τεχεράνη, ο Τσάβες ερωτώμενος για την πολύκροτη επίσκεψή του στη Βαγδάτη, τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Βενεζουέλα «είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος και κανείς δεν μπορεί να μας πει τι θα κάνουμε. Είναι έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς ένα κυρίαρχο κράτος». Αν και το Ιράκ είναι μέλος του ΟΠΕΚ δεν έχει δικαίωμα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου παρά μόνο στα επίπεδα που του έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, εξαιτίας των κυρώσεων. Πετρέλαιο το οποίο εξάγει αντί τροφίμων. Παρά αυτή τη διαφορά, ο Τσάβες θα καλέσει και το Ιράκ όπως και τις υπόλοιπες χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ, στη Διάσκεψη που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας, στις 27 του Σεπτέμβρη και θα είναι η πρώτη του είδους τα τελευταία 25 χρόνια. Μάλιστα, ο Τσάβες αδράττει της ευκαιρίας που η Βενεζουέλα προεδρεύει αυτό το διάστημα στον ΟΠΕΚ για να καλέσει προσωπικά ο ίδιος τους ηγέτες των κρατών - μελών αλλά και να έχει τις πρώτες συνομιλίες με σκοπό να προωθήσει την ενότητα των χωρών του Οργανισμού, αλλά και την πρότασή του ώστε να «κλειδωθεί» η τιμή του πετρελαίου. Ηδη έχει επισκεφτεί το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τώρα το Ιράκ,, ενώ επόμενοι σταθμοί είναι η Ινδονησία, η Λιβύη, η Νιγηρία και η Αλγερία.

Για άλλη μια φορά, πάντως, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνέχισαν το τροπάριο περί «αντικανονικής», καθώς ανέφεραν ότι αποτελεί παραβίαση των πολιτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Εθνη καθώς και ότι ο Ούγο Τσάβες δε ζήτησε τη συμβουλή της Επιτροπής κυρώσεων του ΟΗΕ πριν πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη. Οι δηλώσεις κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος που έθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, όταν δήλωσε ότι «αυτή η επίσκεψη από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη χώρας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική», και ότι πρόκειται για μια «προφανή διάκριση». Οπως τονίζουν αναλυτές αλλά και παροικούντες... το Λευκό Οίκο με σημασία, ο Τσάβες πέρασε πια τη διαχωριστική γραμμή... αφού δείχνει να αγνοεί προκλητικά μάλιστα «τας υποδείξεις» των Αμερικανών για την πλήρη απομόνωση του Ιράκ.