ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο ένας «κόβει», ο άλλος «ράβει»!

Παρέμβαση της Ομοσπονδίας με αφορμή τις μεθοδεύσεις των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ

Τετάρτη 7 Μάρτη 2007

Motion Team

Μόνο με σαφές μέτωπο ενάντια σε ΕΕ - κυβέρνηση είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς
Για «στημένο παιγνίδι» ανάμεσα στους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ στη Λάρισα και στην κυβέρνηση, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Η Ομοσπονδία αναφέρει: «Στημένο και "σικέ" είναι το παιχνίδι ανάμεσα σε αγροτοσυνδικαλιστές της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣ) και στην κυβέρνηση της ΝΔ. Σαν έτοιμοι από καιρό, ο ένας "κόβει" κι ο άλλος "ράβει", όπως ακριβώς τα σχεδίασαν. Ο ένας "κόβει" τους δρόμους, με μερικές δεκάδες τρακτέρ και με αιτήματα "φιλικά" προς την κυβέρνηση και ο άλλος "ράβει", εκ τους ασφαλούς, το αντιαγροτικό "κοστούμι" που θα "φορέσει" στην αγροτιά. Στόχος και των δύο είναι να πνίξουν κάθε γνήσια φωνή αντίστασης, να διαλύσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζει η ΠΑΣΥ, να πάρουν στα χέρια τους τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων».

Και συνεχίζει: «Τους στοίχισε πολύ η μεγάλη επιρροή της ΠΑΣΥ, όχι μόνο στους αγρότες, αλλά, γενικότερα, στο λαό της υπαίθρου, που εκφράστηκε μέσα από τις κινητοποιήσεις και τις άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι ομοσπονδίες και οι άλλοι φορείς που ανήκουν στην ΠΑΣΥ. Τους στοίχισε που αποκαλύπτεται ο ρόλος τους ως "πέμπτη φάλαγγα" μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Θέλουν να προλάβουν εξελίξεις

Η κίνησή τους να βγουν στην Εθνική Οδό, λίγο μετά τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, με πολύ λίγα τρακτέρ, δείχνει πανικό μπροστά στη γενικευμένη αγανάκτηση της αγροτιάς για την πολιτική της κυβέρνησης. Θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις, να εκτρέψουν την αγανάκτηση σε ανώδυνους γι' αυτούς δρόμους, ώστε να μην εκφραστεί πολιτικά και σε πραγματικούς αγώνες».

Αναφερόμενη στα αιτήματα που προβάλλουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΕΑΣ, τα χαρακτηρίζει «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης και εξηγεί:

«Για τον ΦΠΑ ζητούν λιγότερα από αυτά που μέχρι πέρσι, πριν τη νέα ΚΑΠ, έπαιρναν επιστροφή οι αγρότες. Το κύριο, όμως, που ζητάνε, είναι να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός των "δικαιωμάτων" για το "ξεκαθάρισμα" του Μητρώου Αγροτών από τους "μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες". Στρέφονται, δηλαδή, κατά των 350.000 "ετεροεπαγγελματιών" αγροτών, με στόχο να τους εξοντώσουν οικονομικά και να τους πάρουν τα χωράφια και τα δικαιώματά τους. Αυτό ακριβώς που θέλει η ΕΕ. Δηλαδή, να φύγουν οι μικροί και μεσαίοι και να έρθουν οι μεγάλοι για "βιώσιμα" κι "ανταγωνιστικά" αγροτικά νοικοκυριά. Μ' αυτό τον τρόπο γίνονται διώκτες των μικρομεσαίων αγροτών, όπως κάνουν και τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο της ΕΕ. Σε συμμαχία με ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, αξιοποιούν την πρόσβασή τους στους αγρότες για ν' ανοίγουν το δρόμο στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς της εξουσίας, προκειμένου να χτυπηθεί "από τα μέσα" το κίνημα. Κραυγαλέο παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιούνται, αποτελεί το "σκηνικό" που στήσανε τα ΜΜΕ, προβάλλοντας το "σικέ" παιχνίδι με τα λίγα τρακτέρ που κλείνουν ή όχι τα Τέμπη».

Και η ανακοίνωση σημειώνει: «Δυόμισι μήνες, τώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αγώνες των Ομοσπονδιών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από 5.500 αγρότες και πάνω από 1.000 τρακτέρ, τα κεντρικά ΜΜΕ δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα.

Είναι φανερό πως ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια σ' αυτούς που τους ξεκληρίζουν είναι όχι μόνο σκληρός, αλλά και άνισος. Τα μεγάλα συμφέροντα είναι με το μέρος των μεγάλων αγροτών και των επενδυτών γης. Ομως, με τους μικρομεσαίους αγρότες είναι ο λαός, πρώτα απ' όλα οι εργατοϋπάλληλοι, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, γιατί είναι κοινά τα συμφέροντα.

Αν εξοντώσουν τη μικρομεσαία αγροτιά, τότε οι επενδυτές γης, οι μεγαλοχωραφάδες και οι αγροτοβιομήχανοι θα 'χουν λυτά τα χέρια να παράγουν άχρηστα και επικίνδυνα για την υγεία του λαού προϊόντα και, ταυτόχρονα, πανάκριβα, γιατί εκείνο που κυριαρχεί θα είναι ο ανταγωνισμός για το κέρδος. Ομως, το τι θα τρώει ο λαός και πόσο θα το πληρώνει δεν μπορεί να καθορίζεται από το καπιταλιστικό κέρδος. Το τι αγροτική οικονομία θα έχουμε, αφορά το λαό».

Πρόταση διεξόδου

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, η ανακοίνωση στην πρόταση διεξόδου για την ελληνική αγροτική οικονομία, επισημαίνει: «Μέσα από την εθελοντική συνένωση των μικρομεσαίων αγροτών στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, μπορεί ν' ανθίσει η μεγάλη καλλιέργεια στην ύπαιθρο και να τροφοδοτήσει τις πόλεις με υγιεινά και φτηνά αγροτικά προϊόντα. Η χώρα μας έχει μεγάλες δυνατότητες για αλματώδη ανάπτυξη του αγροτοβιομηχανικού τομέα.

Ομως, αυτό δε συμφέρει στα μονοπώλια και στους κεφαλαιοκράτες που κάνουν κουμάντο στην ΕΕ. Αυτοί θέλουν να πουλάνε τα δικά τους βιομηχανικά προϊόντα σε εξαρτημένες χώρες του λεγόμενου "τρίτου κόσμου", με αντάλλαγμα φτηνή πρώτη ύλη, μαζί και αγροτικά προϊόντα, για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους σε διάφορα σημεία του πλανήτη».

Και συνεχίζει: «Το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα μας, αποδεδειγμένα πια, αποτελεί τροχοπέδη για την παραγωγική ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι η σύγχρονη τεχνολογία και επιστήμη δίνει τη δυνατότητα εκρηκτικής ανάπτυξης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, που όχι μόνο θα κάλυπταν τις ανάγκες των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά θα υπήρχε μεγάλο πλεονέκτημα για βιομηχανοποιημένες εξαγωγές, εντούτοις η χώρα μας από εξαγωγική αγροτικών προϊόντων, που ήταν όταν μπήκε στην ΕΟΚ, έγινε εισαγωγική, με τεράστιο εμπορικό έλλειμμα».

«Η ΕΟΑΣΝΛ - καταλήγει η ανακοίνωση - καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα τους στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου και της προοπτικής της ΠΑΣΥ και με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στις 18 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, που θα είναι η κορύφωση των αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων».