ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2007

Βαγγέλης Χαλκίδας
Φωτ.

Η θύμηση στον αξέχαστο παλιό αγαπημένο σύντροφο και φίλο ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑ. Ζαγοριανός στην καταγωγή, από τη μεγάλη γενιά των Θεσσαλών δημοσιογράφων, που πέρασε μια ζωή τίμια, καθαρή, κρυστάλλινη κι η πένα του ξόδεψε μελάνι για του φτωχού το δίκιο. Κυνηγήθηκε από τον Μεταξά, κυνηγήθηκε από τους χιτλερικούς και από τους πρώτους, μαζί με τον Δ. Γληνό, τον Νίκο Καρβούνη, πιάστηκε το καλοκαίρι του 1941 για να τον κλείσουν στο στρατόπεδο της Λάρισας. Και μαζί μ' όλα αυτά τα κυνηγητά και το άλλο δικό του πλήγμα, όταν μαζί με τη σύντροφό του Σμαράγδα, έχασαν ξαφνικά έναν λεβέντη γιο, τελειωμένο αρχιτέκτονα, τον Στάμο Στούρνα, αγωνιστή - κι αυτός πρωτοπόρος σαν τον πατέρα του.

Δάσκαλος σε πολλά ο Κώστας Στούρνας. Από τις κορφές των βουνών, που είχε χιλιοπερπατήσει, από τις θάλασσες που είχε οργώσει, αληθινός Ζαγοριανός, από γενιά καπεταναίων, ο ακριβός εκείνος φίλος και δάσκαλος έδινε αθόρυβα, σεμνά, αλλά πολύ χρήσιμο και αναγκαίο μάθημα ζωής, σ' ένα χώρο που συχνά ασφυκτιούσε και είχε ανάγκη από την ελατίσια πνοή.

Στη μνήμη του Κώστα Στούρνα, της συντρόφου του Σμαράγδας και του γιου τους Στάμου Στούρνα, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Φωτ.

Ο ΗΛΙΑΣ Δήμου ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1950, γεννήθηκε το 1925 στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας. Τον Αύγουστο του 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, στο Τάγμα Βαρδουσίων, με έδρα το χωριό Ανατολή. Στις 17 Οκτώβρη του ίδιου χρόνου έφυγε με το Τάγμα Παλαιολόγου για τη Μακεδονία. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Ζούσε στην 9η Πολιτεία. Το 1950 παντρεύτηκε την Αικατερίνη Τάνε από το Μελισσοτόπι Καστοριάς και απέκτησαν δύο παιδιά.

Γιώργος Ζάρας
Επέστρεψε στην πατρίδα τον Ιούνη του 1962, με την οικογένειά του. Εγκαταστάθηκε στη Σπερχειάδα, όπου έζησε έως το θάνατό του.

Από το 1985 έως τις 11 Γενάρη 2007, που πέθανε, ήταν γραμματέας και πρόεδρος του Παραρτήματος Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 30 ευρώ στο ΚΚΕ και 30 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΠΠΟΥ, μέλη του ΚΚΕ και οπαδοί του προσφέρουν 1.000 ευρώ στη ΝΟ Αργολίδας.

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝΗ ο Στέλιος Βεργουλίδης και η Ειρήνη Μάνια προσφέρουν στην ΚΟ Ναυπλίου 50 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης συζύγου μου ΖΩΗΣ ΜΑΝΩΛΗ, στελέχους του γυναικείου κινήματος στα Ανω Πατήσια - Ριζούπολη, πρόσφερα, μέσω ΚΟΒ Ριζούπολης, 70 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Γιώργος Μανώλης, αξιωματικός του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου - τραυματίας στη μάχη της Χώρας

* * *

Οι αντιστασιακοί Κ. Δ. και Γ. Π. προσφέρουν στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 150 ευρώ στη μνήμη όσων έπεσαν στους αγώνες της.

* * *

Φωτ.

Στις 17 του περασμένου Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια «απουσίας» του αγαπημένου συζύγου μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑ.

Στην άσβεστη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Στέλλα Χαλκίδα

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά και μας λύπησε πολύ ο θάνατός του. Καθώς επίσης στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΡΑ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

Σταύρος Παναγιώτου
Μιχάλης και Στέλλα Τσαρουχά

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, 80 ευρώ στο ΚΚΕ.

Σπύρος Ευσταθίου



Κώστας Στούρνας


Ηλίας Σκαρλάτος