ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές και προειδοποιήσεις «ασφαλείας»

Αμπάς και Χανίγια φέρονται να ζητούν, από κοινού, «ευρεία εκεχειρία απέναντι στο Ισραήλ» από τις παλαιστινιακές οργανώσεις .Συνάντηση Αμπάς - Ολμέρτ στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα, την Κυριακή

Πέμπτη 8 Μάρτη 2007

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση Παλαιστινίων ενάντια στις νέες «επιδρομές ασφαλείας» του Ισραήλ στη Γάζα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Επιδρομή στο κτίριο της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στη Ραμάλα πραγματοποίησε, νωρίς χτες, ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την επίσημη ισραηλινή ανακοίνωση συνελήφθησαν 18 Παλαιστίνιοι «καταζητούμενοι», αρκετοί από τους οποίους μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Την πραγματοποίηση της επιδρομής επιβεβαίωσε και η παλαιστινιακή πλευρά, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των συλληφθέντων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντιόταν, πάλι, με τον πρωθυπουργό. Οι Αμπάς και Χανίγια φέρονται να κατέληξαν ότι πρέπει να υπάρξει ευρεία και μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός απέναντι στο Ισραήλ, προκειμένου ο Αμπάς να έχει συγκεκριμένα διαπραγματευτικά εχέγγυα ενώπιον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τον οποίο, πιθανότατα, θα συναντήσει την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ. Οι δύο άνδρες, ακολούθως, είχαν επαφές με εκπροσώπους όλων των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς, προς το παρόν, να επιτευχθεί συμφωνία.

Παράλληλα, ο Αμπάς είναι ο στόχος έμμεσης αλλά σκληρής κριτικής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που λαμβάνει υπό τη μορφή βοήθειας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της, η οικονομική κρίση είναι τόσο μεγάλη που απειλείται ακόμη και η ύπαρξη της ίδιας της Παλαιστινιακής Αρχής. Με βάση, πάντα, την έκθεση, ο Αμπάς, παρά τα σχεδόν μηδενικά έσοδα, έχει αυξήσει τις «δημόσιες δαπάνες», ενώ αντίθετα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 8%.

Προειδοποιήσεις ασφαλείας

Λίστα με αραβικές χώρες που θα πρέπει να αποφεύγουν ή αν, ήδη, βρίσκονται εκεί να τις εγκαταλείψουν «εξαιτίας της ύπαρξης συγκεκριμένων απειλών» εξέδωσε, χτες, το γραφείο αντιτρομοκρατικής προστασίας του Ισραήλ. Εκτός από ορισμένους «συνήθεις υπόπτους», όπως είναι η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Υεμένη, η Σομαλία και το Σουδάν, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και οι δύο μοναδικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ: Η Αίγυπτος και η Ιορδανία.

Τέλος, ο διοικητής του ισραηλινού στρατού στο νότο της χώρας, αντιστράτηγος Γιοάβ Γκάλαντ, επανέλαβε, χτες, τις γνωστές κατηγορίες κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι «εξοπλίζει, εκπαιδεύει και στηρίζει την τεχνολογική ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της "Χαμάς"».