ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Πέμπτη 8 Μάρτη 2007

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, χαιρετίζει και στηρίζει όλες τις γυναίκες του καθημερινού αγώνα, τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις νοικοκυρές, τις φοιτήτριες και μαθήτριες.

Εχουν περάσει 150 χρόνια από τις 8 Μάρτη 1857, τότε που οι εργάτριες της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν απαιτώντας 8ωρο, ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και ζωής και ίση αμοιβή με τους άντρες.

Στο διάστημα αυτό, οι γυναίκες έζησαν εμπειρίες αγώνων και κατακτήσεων σ' όλο τον κόσμο, και πρώτα απ' όλα στις χώρες του σοσιαλισμού, αλλά και στις καπιταλιστικές χώρες, εκεί που τα εργατικά λαϊκά κινήματα ήταν ισχυρά. Αποδεικνύεται όμως ότι στην ταξική κοινωνία είναι ανέφικτη η ουσιαστική κοινωνική ισότητα των δύο φύλων. Οι επιμέρους κατακτήσεις είναι προσωρινές και σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών σ' όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δέχεται, στο όνομα της ισότητας, νέες μορφές διακρίσεων.

Το κεφάλαιο απαιτεί προκλητικά να προχωρήσουν και να βαθύνουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και στην Κοινωνική Ασφάλιση, γιατί είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή για την κερδοφορία του. Οι «αναδιαρθρώσεις» στον τομέα της Υγείας εμπορευματοποιούν τις σχετικές υπηρεσίες, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία πολλαπλασιάζει τις επενδύσεις της. Οι ιατρικές υπηρεσίες που αφορούν την αναπαραγωγική διαδικασία (άμβλωση, τοκετό, εξωσωματική γονιμοποίηση) έχουν κυριολεκτικά παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αλλά και οι «μεταρρυθμίσεις» στην Παιδεία, που αυτό το διάστημα προωθούνται, έχουν άμεση σύνδεση με τις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής. Το κεφάλαιο δε θέλει ολόπλευρα μορφωμένη και ειδικευμένη εργατική δύναμη. Θέλει τη μεγάλη μάζα της εργατικής τάξης καταρτισμένη, ευέλικτη και προσαρμόσιμη.


Προτείνει, λοιπόν, διαδοχικές καταρτίσεις των εργαζομένων και απόκτηση δεξιοτήτων γιατί τους προορίζει στην ευέλικτη και ελαστική εργασία. Το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών με αυτές τις μορφές απασχόλησης είναι πολύ μεγάλο.

Κορίτσια και αγόρια της εργατικής οικογένειας αντιμετωπίζουν χίλια δυο εμπόδια για την ουσιαστική μόρφωση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Σε καθεστώς δήθεν κατοχυρωμένης δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, 3 δισ. ευρώ το χρόνο φεύγουν από τις τσέπες των εργαζομένων για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Μέσα από τα βιβλία, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογία και η λογική της «ισότητας» των δύο φύλων με τις ίσες ευκαιρίες και την ίση κατανομή ευθυνών στην οικογένεια, ενώ την ίδια στιγμή παίρνονται πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα και των δύο φύλων.

Οι εκπαιδευτικοί, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες, πρέπει να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην κατεύθυνση αφύπνισης και των άλλων εργαζομένων για την ισοτιμία των δύο φύλων και τη λαϊκή Παιδεία.

Το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται αυτό που υπάρχει. Διεκδικεί συνολική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Παλεύει για ένα διεκδικητικό, ισχυρό κίνημα που θα ανατρέψει αντιδραστικούς νόμους και ρυθμίσεις και θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίησή της. Παλεύει για Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο βασικής μόρφωσης, συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής. Επαγγελματική εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν μετά τη γενική μόρφωση, κοινή για όλους. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάθε μορφής.

Παράλληλα, παλεύει για μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών - συντάξεων, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών. Φτηνή λαϊκή στέγη. Ισα δικαιώματα και κοινός αγώνας με τις μετανάστριες, τις περισσότερο εκμεταλλευόμενες από το κεφάλαιο εργαζόμενες.

Αυτά τα αιτήματα διεκδίκησης είναι ρεαλιστικά, αρκεί να τα διεκδικεί ισχυρή πλειοψηφία, στην οποία θα συμμετέχουν αποφασιστικά και οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με πάλη και ψήφο υπέρ της ανατροπής της δικομματικής εναλλαγής με όποια μορφή και αν αυτή εκδηλώνεται. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, τις έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι, γυναίκες και άντρες, με τη δουλιά τους και την αντικειμενική πρόοδο και εξέλιξη της επιστήμης. Υπάρχει μεγάλος πλούτος, που παράγεται από τους εργαζόμενους και μόνο, και καρπώνεται από την αστική τάξη.

Σήμερα, ο αγώνας για τα άμεσα προβλήματα των γυναικών αντικειμενικά εντάσσεται στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που περιλαμβάνει και τη φυλετική.

Μάρτης 2007

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ