33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Η εκτεταμένη νοθεία δεν μπορεί να συγκαλυφτεί
Κυριακή 11 Μάρτη 2007

Από τη διαμαρτυρία νεολαίων εργαζομένων για τη σύμβαση του αίσχους που υπέγραψε τον Απρίλη του 2006 η ΓΣΕΕ
Στις 15-18 του Μάρτη του 2007 πραγματοποιείται στην Αθήνα το 33ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μέσα σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία επιβεβαίωσε το ρόλο της ως έμπιστου «εταίρου» στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», βάζοντας πλάτη στο πέρασμα βαθιά ταξικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στο επικίνδυνο για την εργατική τάξη ρόλο του, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός μετέρχεται όλα τα μέσα. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα κρούσματα εκτεταμένης νοθείας που χαρακτηρίζουν τις εκλογές αντιπροσώπων για το επερχόμενο Συνέδριο, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ ΓΣΕΕ) για μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την αλλοίωση της βούλησης των εργαζομένων και των πραγματικών συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Παρθενογένεση ψηφισάντων

Σε πρόσφατη επιστολή της προς την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η ΔΑΣ ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν οργανώσεις που παρουσιάζουν θεαματική άνοδο στη μαζικότητα χωρίς αυτό να αιτιολογείται από τις πραγματικές συνθήκες. Ο κατάλογος των «παρατυπιών» που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» είναι σταγόνα στον ωκεανό της διαπιστωμένης νοθείας που ευθύνεται για την εκλογή δεκάδων αντιπροσώπων-μαϊμού στο επικείμενο Συνέδριο.

Σύμφωνα με τη ΔΑΣ υπάρχουν τουλάχιστον 15 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, όπου υπήρξε καταφανής αλλοίωση των συσχετισμών δύναμης στα Συνέδριά τους, που είχε συνέπεια και τη νόθευση των διαδικασιών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Ανάλογες περιπτώσεις έχουμε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, στην Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Ιδιωτικών Καζίνων, στην Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών και αλλού.

Πιο πολλοί και από τους ...κουραμπιέδες

Ανάλογες περιπτώσεις νοθείας εντοπίστηκαν από τον έλεγχο των στοιχείων σε εκλογές σωματείων που αλλοίωσαν τους συσχετισμούς δύναμης στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Με τη σειρά τους, οι συσχετισμοί που προέκυψαν νόθευσαν και την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Παρακάτω αναφέρονται ενδεικτικά περιπτώσεις νοθείας για το ΕΚΘ, που εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο τον οποίο έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογικές διαδικασίες:

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι μόνο από την παρουσία στελεχών του ΠΑΜΕ έξω από τους χώρους όπου διεξάγονταν οι εκλογές σε 6 σωματεία, μειώθηκε ο αριθμός όσων ψήφισαν κατά 4.000 σε σύνολο 45.000 ψηφισάντων σε όλη τη δύναμη του ΕΚΘ. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι συνέβη σε δεκάδες άλλα σωματεία όπου δεν παρενέβησαν με κανέναν τρόπο οι ταξικές δυνάμεις. Γενικά διαπιστώνεται ότι χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης υπογράφουν με ...την ίδια υπογραφή, όπως αποτυπώνεται στις καταστάσεις ψηφισάντων. Ορισμένοι δικαστικοί αντιπρόσωποι προτιμώνται συστηματικά από ορισμένα σωματεία και παρατάξεις.

Παραλλαγές στην ανάδειξη νόθων αντιπροσώπων

Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) σε σύνολο 341 αντιπροσώπων οι 74 ήταν νόθοι. Συγκεκριμένα:

Εξι ναυτεργατικά σωματεία εξέλεξαν 38 νόθους αντιπροσώπους με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα παραβιάζοντας το καταστατικό του ΕΚΠ. Τα σωματεία αυτά είναι:

Οκτώ φορτοεκφορτωτικά σωματεία έστειλαν το καθένα από έναν αντιπρόσωπο (συνολικά οκτώ), με τον αριθμό των ψηφισάντων να κυμαίνεται από 9 έως 34, όταν το μέτρο για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο ΕΚΠ είναι ένας αντιπρόσωπος ανά 100 ψηφίσαντες. Τα σωματεία αυτά είναι:

Επίσης, νομιμοποιήθηκαν 3 αντιπρόσωποι του Σωματείου Φορτοεκφορτωτών «ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ», που ακόμα δεν έχει καταθέσει το καταστατικό του!

Τέσσερα σωματεία έκαναν εκπρόθεσμα τις εκλογές, στέλνοντας ωστόσο 12 αντιπροσώπους:

Ακόμα:


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ