ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του δολοφόνου

Αγωνιστική «υποδοχή» σε Βραζιλία και Ουρουγουάη και σήμερα στην Κολομβία

Κυριακή 11 Μάρτη 2007

Associated Press

Χιλιάδες οι διαδηλωτές στο Σάο Πάολο
Η περιοδεία του Μπους στη Λατινική Αμερική - στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Μεξικό - έχει στόχο να σπείρει το διχασμό και να επιχειρήσει να ρίξει και πάλι τη βαριά σκιά της Ουάσιγκτον σε μία περιοχή του κόσμου που προσπαθεί εναγωνίως το τελευταίο χρονικό διάστημα να αποτινάξει το φονικό εναγκαλισμό της.

Ομως με τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης», που κομίζει ο Μπους και επαναλαμβάνει μονότονα σε κάθε σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, οι λαοί των χωρών της περιοχής δε δείχνουν να πείθονται. Ο «χορός» των κινητοποιήσεων εναντίον της επίσκεψης Μπους άρχισε νωρίς... Δύο σχεδόν βδομάδες πριν. Από τη Βραζιλία έως τη Γουατεμάλα... Εντούτοις η άφιξη του Μπους στη Νότιο Αμερική, την Πέμπτη στη Βραζιλία, λειτούργησε και σαν τη σκανδάλη του αφέτη. Χιλιάδες Βραζιλιάνοι, σε πολλές πόλεις και κυρίως στο Σάο Πάολο, όπου και βρισκόταν ο Μπους, ξεχύθηκαν στους δρόμους. Οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα λαϊκών οργανώσεων και κομμάτων της αριστεράς, αξίωσαν να τερματιστεί ο πόλεμος στο Ιράκ, να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή, τα βασανιστήρια που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και η οικονομική ανισότητα στον κόσμο, ενώ πολλά πανό χαρακτήριζαν τον Μπους «υπ' αριθμόν 1 Εχθρό της Ανθρωπότητας».


Associated Press

Στην Ουρουγουάη τις δυνάμεις τους ένωσαν και λαϊκές οργανώσεις της Αργεντινής που ταξίδεψαν στο γειτονικό Μοντεβίδεο. Ακόμη πιο «θερμή υποδοχή» ετοιμάζει για σήμερα ο λαός της Κολομβίας, που, παρά την ανείπωτη αστυνομική βία που συνόδευσε τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και την εικόνα κατεχόμενης χώρας, φαίνεται αποφασισμένος να καταδείξει στον Μπους πως παρά το γεγονός ότι ο αντιδραστικός πρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Ουρίμπε, είναι ο «καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ», ο λαός τον θεωρεί «ανεπιθύμητο» και «φονιά». Χαρακτηριστικό επίσης του λαϊκού αναβρασμού, που έχει προκαλέσει η επίσκεψη Μπους, είναι ότι στο Μεξικό, όπου θα κλείσει την περιοδεία του, η συνάντησή του με τον πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν δεν πρόκειται να γίνει στην πρωτεύουσα Πόλη του Μεξικού, αλλά στο τουριστικό θέρετρο της Μέριδα, στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, αυτό γίνεται προκειμένου και «οι δύο πρόεδροι να αποφύγουν την κατακραυγή» ...σαφής αναφορά στο πόσο λαομίσητος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και ο Καλντερόν, που εκλέχτηκε με ανάλογο τρόπο, με την κλοπή της λαϊκής ψήφου.

Προσπάθεια επανάκτησης της επιρροής

Φυσικά, ούτε ο λαός της Κολομβίας ή του Μεξικού, όπως και οι άλλοι λαοί της περιοχής, πιστεύουν έστω και μία λέξη από την υποκριτική ρητορική Μπους. Ακόμη και η «Wall Street Journal», η κατεξοχήν εφημερίδα του αμερικανικού κατεστημένου, σε άρθρο της σημειώνει ότι πρόκειται απλώς για μία προσπάθεια του Λευκού Οίκου «να επιδείξει κάποιου είδους ευαισθησία για τη φτώχεια που μαστίζει την περιοχή, καθώς και για τις δυνατότητές της» και με ωμό τρόπο προσθέτει ότι «ο Μπους προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη επιρροή της αριστερής προοπτικής που συμβολίζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες». Εξάλλου, σε παράλληλο χρόνο, ο Ούγο Τσάβες περιόδευσε στην Αργεντινή όπου από κοινού με τον πρόεδρο Νέστορ Κίρσνερ υπέγραψαν 11 συμφωνίες ενίσχυσης της συνεργασίας τους, ενώ μετά μετέβη στη Βολιβία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μεταβεί και στη Νικαράγουα.

Η περιοδεία Μπους έχει στόχο εκ νέου την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Προς τον παρόν ο Μπους έχει να κομίσει τη συμφωνία με τη Βραζιλία, που υπέγραψε με τον πρόεδρο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για τη μαζική παραγωγή και προώθηση στην αγορά της αιθανόλης, του εναλλακτικού βιοκαυσίμου. Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης Λούλα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε πολλές οργανώσεις του λαϊκού κινήματος.

Στο γεωστρατηγικό «παιχνίδι» στην περιοχή δραστηριοποιείται ενεργά και ο άλλος ιμπεριαλιστικός πόλος η ΕΕ, που υπερδιπλασίασε τα μεγέθη των εμπορικών συναλλαγών της με τη Λατινική Αμερική συνολικά μεταξύ 1990 και 2005 και είναι σήμερα από κοινού ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Mercosur - Αργεντινή, Βραζιλία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη, Παραγουάη - καθώς και της Χιλής.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ