Λεφτά με το τσουβάλι στις επιχειρήσεις
Τετάρτη 14 Μάρτη 2007

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλο ένα πρόγραμμα με γενναία επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που θα ανέλθει στα 170 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να απασχολήσουν 20.000 επιδοτούμενους ανέργους, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Απασχόλησης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί επέκταση του γνωστού προγράμματος μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Δηλαδή, τα χρήματα που εισφέρουν οι εργαζόμενοι υπέρ των ανέργων και της προστασίας τους καταλήγουν στις επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να κάνουν προσλήψεις. Για κάθε «κεφάλι», ούτε λίγο - ούτε πολύ, η επιχείρηση θα βάζει στο ταμείο της 8.500 ευρώ!

Να πώς εννοεί η κυβέρνηση τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούν η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι πολιτικές της «ανταγωνιστικότητας». Να πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανεργίας και πετυχαίνουν να «μειώνουν» στατιστικώς τα ποσοστά ανεργίας.

Μόνο που αυτές οι θέσεις εργασίας, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα, κρατάνε τόσο, όσο κρατάει και η πλουσιοπάροχη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Αντε να κρατήσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Μόλις λήξει η επιδότηση, ο προσωρινός απασχολούμενος θα ξαναβρεθεί και πάλι στο δρόμο, θα πάρει και πάλι τη θέση του στις στρατιές των ανέργων. Αλλά από μια τέτοια «ανάπτυξη» και τέτοια «απασχόληση», με ημερομηνία λήξης, οι μόνοι που δεν κερδίζουν είναι οι εργαζόμενοι.