ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Μέτρα κερδοφορίας του κεφαλαίου
Τετάρτη 14 Μάρτη 2007

Αντί για μέτρα ευθείας μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, λαμβάνονται μέτρα κερδοφορίας του κεφαλαίου...
Πιστή η κυβέρνηση σε όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ανακοίνωσε χτες μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής μια σειρά από αναποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να πριμοδοτούν με μεγαλύτερα κέρδη το μεγάλο κεφάλαιο, που ευθύνεται για τις εκπομπές των επικίνδυνων αερίων.

«Αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα η αντιμετώπιση των προβλημάτων και ο αγώνας για το περιβάλλον», δήλωσε υποκριτικότατα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, όταν η κυβέρνησή του, και με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, παραδίδει στην εμπορευματοποίηση - τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δημόσιας δασικής γης.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, το κυριότερο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση για τις κλιματικές αλλαγές είναι το μέτρο της εμπορίας δικαιωμάτων ρύπανσης, στο οποίο εντάσσονται 150 επιχειρήσεις της χώρας και πρωτίστως η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων θερμοκηπίου κατά 8,9% την περίοδο 2008 - 2012, ωστόσο η ΕΕ πιέζει το ποσοστό αυτό να φτάσει το 17,4%. Αν συμβεί αυτό, τότε ο ελληνικός λαός θα υποχρεωθεί να πληρώσει νέα μεγάλα χαράτσια από τα ποσά που θα μετακυλίσουν οι επιχειρήσεις στους καταναλωτές, από την αγορά πρόσθετων δικαιωμάτων ρύπων.

Επίσης ο υπουργός ως μέτρα ανέφερε: