Στη «μαύρη τρύπα» της Σοφοκλέους
Κυριακή 13 Αυγούστου 2000

Η μικρή άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη την Παρασκευή δεν μπόρεσε να αλλάξει την εικόνα του Χρηματιστηρίου, το οποίο γνωρίζει μια άνευ προηγουμένου καταβαράθρωση. Ο δείκτης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις 3743,29 μονάδες και πολλοί από τους λεγόμενους μικροεπενδυτές παρακολουθούν με απόγνωση να χάνουν μέχρι και το 75% του κεφαλαίου που δαπάνησαν πριν ένα χρόνο περίπου για να αγοράσουν τις μετοχές. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα.

Χιλιάδες άνθρωποι μεσαίων και μικρών εισοδημάτων σαγηνεύτηκαν από τις «Σειρήνες» του Χρηματιστηρίου, που υπόσχονταν το μεγάλο, εύκολο και γρήγορο κέρδος. Εσπευσαν να καταθέσουν οικονομίες που σε αρκετές περιπτώσεις αντιπροσώπευαν τους κόπους μιας ζωής, ή να υποθηκεύσουν το παρόν και το μέλλον τους για να πάρουν μέρος στο «παιχνίδι».

Το «παιχνίδι» όμως αυτό, όπως στήθηκε στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, είχε προδιαγεγραμμένη εξέλιξη και τέλος. Στο τέλος κερδισμένος βγαίνει αυτός που έχει την οικονομική υπεροπλία και τα κέρδη του είναι οι απώλειες των υπολοίπων. Ετσι, χονδρικά υπολογίζεται ότι σε ελάχιστο διάστημα πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δραχμές άλλαξαν τσέπες. Κερδισμένοι βγήκαν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές (τράπεζες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, χρηματιστές κ.ά).

Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή, που έχει τα χαρακτηριστικά μιας κατ' εξακολούθηση απάτης, ανήκει κυρίως στην κυβέρνηση, που όχι μόνο επέτρεψε να συντελεστεί η μεγάλη κλοπή αλλά ήταν αυτή που με τον πιο επίσημο τρόπο καλούσε τον κόσμο να προσέλθει στη Σοφοκλέους. Και ενώ αυτά έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, τώρα ετοιμάζει ένα νέο γύρο καλλιέργειας νέων αυταπατών διαδίδοντας διάφορα σενάρια.