ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Στο... «περίμενε» άνθρωποι και έργο!
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007

Σε «ελεύθερη πτώση» μετατράπηκε ο κατήφορος του κυνισμού και της αδιαφορίας της ηγεσίας του ΥΠΠΟ προς τους εργαζόμενους στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου και στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων Εκτέλεσης Αρχαιολογικού Εργου (ΤΔΠΕΑΕ) που επί μήνες μένουν απλήρωτοι και αναμένουν το Πάσχα με... πιστωτικές κάρτες. Ταυτόχρονα ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, «ξεναγούσε» χτες βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης... ακριβώς απέναντι από το θέατρο Διονύσου. Μάλιστα, τους μοίρασε και φυλλάδιο για την... «πορεία» του έργου στο θέατρο!!!

Παρά τις «διαβεβαιώσεις» του ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου, στο «Ρ», για «άμεση λύση» του προβλήματος, οι εργαζόμενοι στο θέατρο Διονύσου παραμένουν σε επίσχεση εργασίας και τα έργα έχουν «παγώσει» αφού κανείς (ΥΠΠΟ, ΤΔΠΕΑΕ, επιτροπή του έργου) δε λέει, επισήμως, πότε και πόσα από τα χρωστούμενα θα δοθούν. Αντιθέτως, «διαρρέουν» υποσχέσεις για ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον «περίφημο» ειδικό λογαριασμό του ΥΠΠΟ, εντείνοντας περισσότερο την εργασιακή τους ανασφάλεια.

Οι εργαζόμενοι στο ΤΔΠΕΑΕ ακόμη περιμένουν το ΦΕΚ για την κατάταξή τους στις οργανικές θέσεις του υπουργείου, με αποτέλεσμα, παρότι με την πρόσφατη τροπολογία στο νόμο περί «πολιτιστικής χορηγίας» μετατράπηκαν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, να «διατηρούν» τις θέσεις τους με προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων! Ετσι, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί το εξής «σουρεαλιστικό»: Να είναι τυπικά αορίστου χρόνου, αλλά, οι εργαζόμενοι στο θέατρο Διονύσου, π.χ., να χάσουν τα ασφαλιστικά μέτρα στη νέα δίκη (23/3)... και να βρεθούν στο δρόμο! Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και εργαζόμενοι σε άλλα έργα.

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα έργα στο θέατρο Διονύσου θα κινδύνευαν κι αν δεν υπήρχε πρόβλημα με τους εργαζόμενους, αφού, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει δοθεί το 1 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Πολιτισμός», παρά την απόφαση ένταξης για το διάστημα 1/12/2006 - 31/12/2008 (η 31/12/2008 είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών). Από τα δύο χρόνια που απομένουν, ήδη χάθηκαν δύο μήνες αφού η απόφαση ένταξης κοινοποιήθηκε τον περασμένο Φλεβάρη - αν και το Τεχνικό Δελτίο είχε κατατεθεί τον Σεπτέμβρη του 2006 - και ο χρόνος τρέχει, χωρίς χρήματα για το έργο!

«Ξεκρέμαστοι», όμως, παραμένουν και 40 εργαζόμενοι του ΤΔΠΕΑΕ που... «ξέμειναν», αφού δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω τροπολογία, για αδιευκρίνιστους λόγους. Και, βέβαια, το ΥΠΠΟ εξακολουθεί να σιωπά και γι' αυτούς...