ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι

«Πάγωσαν» οι διμερείς σχέσεις Λονδίνου - Τεχεράνης

Πέμπτη 29 Μάρτη 2007

Associated Press

Για δεύτερη μέρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας γυμνάσια του αμερικανικού στρατού στον Περσικό Κόλπο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση Βρετανίας - Ιράν μετά τη σύλληψη των Βρετανών ναυτών, την περασμένη Παρασκευή, στη θαλάσσια περιοχή Σάατ αλ Αράμπ, στην ιρακινο-ιρανική μεθόριο. Χτες, το Λονδίνο δημοσιοποίησε δορυφορικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την ώρα της σύλληψης η βρετανική φρεγάτα «Κόρνγουελ», όπου υπηρετούν οι ναύτες, βρισκόταν 1,7 ναυτικά μίλια εντός των ιρακινών χωρικών υδάτων. Μάλιστα, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας μίλησε για «ενέδρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ανέμενε μια τάχιστη απελευθέρωση των «15» και ότι εφόσον αυτό δε συμβαίνει «είναι η ώρα να ενταθούν οι διπλωματικές και διεθνείς πιέσεις προς την Τεχεράνη προκειμένου να αντιληφθεί πως είναι πλήρως απομονωμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα». Ο Μπλερ, επίσης, επανέλαβε ότι οι Βρετανοί ναύτες εκτελούν το καθήκον τους για περιπολίες στα ανοιχτά του Ιράκ και για πραγματοποίηση νηοψιών σε εμπορικά πλοία, όπως προβλέπεται από σχετική απόφαση του ΟΗΕ. Συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για την εξεύρεση «λογικής λύσης».

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, που επέστρεψε εσπευσμένα στο Λονδίνο διακόπτοντας επίσημη επίσκεψή της στην Αγκυρα, ανακοίνωσε ότι «παγώνουν» οι διμερείς σχέσεις Βρετανίας - Ιράν. Σύμφωνα με Βρετανούς διπλωμάτες, αυτό σημαίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι το Λονδίνο δε θα χορηγεί βίζα σε Ιρανούς αξιωματούχους και ότι διακόπτονται όλες οι επίσημες επισκέψεις εκατέρωθεν. Η Μπέκετ δήλωνε με νόημα: «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η σύλληψη των ναυτών είναι απλώς λάθος των ιρανικών αρχών».

Πάντως, Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες διέψευδαν κατηγορηματικά τις φήμες ότι απεργάζονται, ήδη, σχέδια στρατιωτικής απάντησης στη σύλληψη.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, από την άλλη, επαναλάμβανε, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι «η κατάσταση των κρατουμένων είναι εξαιρετικά καλή». Επίσης, η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο, με ανακοίνωση, υποστηρίζει ότι η φρεγάτα «Κόρνγουελ» βρισκόταν μισό χιλιόμετρο εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων την ώρα του περιστατικού. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «το όλο θέμα μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα από επαφές και στενή συνεργασία».

Αργά το απόγευμα, ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει το πρόγραμμά του στην αραβική γλώσσα προανήγγειλε ότι θα δείξει εικόνες από τους Βρετανούς κρατουμένους.