ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αγώνας ενάντια στην απαξίωσή της

Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Λυρικής

Παρασκευή 30 Μάρτη 2007

Οι απεργοί έξω από το κτίριο της Λυρικής την ώρα που φτάνει η πορεία του ΠΑΜΕ
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα όλων των σωματείων της ΕΛΣ (Σύλλογοι Χορευτών, Πρωταγωνιστών, Συντελεστών Εργαζομένων, Τεχνικού - Βοηθητικού και Λοιπού Προσωπικού, Χορωδών, Ενωση Διοικητικών Υπαλλήλων). Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αυταρχισμό και στην ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού», οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το «Ολύμπια» διαμαρτυρόμενοι για την αδιάλλακτη, αυταρχική και απαξιωτική στάση της διοίκησης απέναντί τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν τα σωματεία - μέλη της ΠΟΘΑ, η πορεία των οποίων χτες το μεσημέρι κατέληξε στη Λυρική, με συνθήματα «Πολιτισμός για τις ανάγκες του λαού και των καλλιτεχνών και όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», «Αυτή η απεργία είναι η αρχή, ο κόσμος της Τέχνης θ' αντισταθεί».

Οι εργαζόμενοι της Λυρικής κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και το κλίμα ανασφάλειας που η διοίκηση καλλιεργεί, τα σχέδια διαμελισμού σωμάτων της Λυρικής και τα σενάρια αλλαγής του ιδρυτικού νόμου και ιδιωτικοποίησής της. Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμά τους στην εργασία, μίλησαν για μεθοδευμένη απαξίωσή τους και ζήτησαν την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, κατάρτιση και ψήφιση Εσωτερικού Κανονισμού και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Λυρικής.

Οι μονωδοί αναφέρθηκαν στον συνεχή παροπλισμό τους, που τους οδηγεί σε αργομισθία, και στις υπέρογκες δαπάνες για μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών, πολλές από τις οποίες δημιουργούν υποψίες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μάνατζερ. Οι χορευτές τόνισαν πως προωθείται η διάλυση του Μπαλέτου και ότι υπάρχει κλίμα αυταρχισμού και απειλών απόλυσης. Χαρακτηριστικό γεγονός είναι ότι στο ανέβασμα της όπερας «Ο Νίξον στην Κίνα» δε θα τραγουδήσει κανένας μονωδός της ΕΛΣ, ενώ στην «Κάρμεν» (καλοκαίρι, στο Ηρώδειο) δε θα χορέψει κανένας από το Μπαλέτο της, αλλά 72 νεοπροσληφθέντες.

Καταγγέλθηκαν επίσης: Μετακινήσεις - απομακρύνσεις και απολύσεις εργαζομένων χωρίς καμία αιτιολογία. Τοποθέτηση διπλάσιου ή και τριπλάσιου αριθμού νεοπροσληφθέντων ομοτέχνων τους με διάφορες συμβάσεις. Απαξίωση των σωματείων. Μη τήρηση πλήρως των συμφωνηθέντων στις συλλογικές συμβάσεις. Αλόγιστες και «μη νόμιμες» δαπάνες. Προσλήψεις υψηλόμισθων κλπ.