ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες πολύνεκρες επιθέσεις
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις στην Μπακούμπα και τις συλλήψεις που προχώρησαν τα κατοχικά στρατεύματα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νέο μπαράζ πολύνεκρων επιθέσεων σάρωσε χτες πολλές πόλεις του Ιράκ, την ώρα που αναλάμβανε τα καθήκοντά του ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Ρίαν Κρόκερ, δηλώνοντας ότι «αν και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, έχει επιτευχθεί πρόοδος». Η πλέον αιματηρή επίθεση, μάλιστα, σημειώθηκε στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, της Βαγδάτης, μία από τις πρώτες που «σαρώθηκαν» από την κατοχική επιχείρηση «ασφάλειας» που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και βδομάδας.

Δύο καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκαν στη Σάαμπ, σκοτώθηκαν 61 πολίτες και τραυματίστηκαν 40. Λίγο αργότερα, στη σιιτική πόλη Κχάλις, βορείως της Βαγδάτης, από ταυτόχρονη έκρηξη 3 παγιδευμένων αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 43 πολίτες και τραυματίστηκαν 86. Βομβιστικές επιθέσεις με συνολικά 9 νεκρούς και περισσότερους από 40 τραυματίες σημειώθηκαν και στην πόλη Μαχμουντίγια και στη μεικτή συνοικία Μπάγια της Βαγδάτης. Στο Ταλ Αφάρ, για πολλοστή ημέρα, επικράτησε ενδοκοινοτική ένταση με επίθεση όλμων κατά σιιτικής συνοικίας.

Τέλος, στη Βασόρα, ο Ιρανός πρόξενος κατήγγειλε ότι βρετανικές δυνάμεις περικύκλωσαν το προξενείο και πυροβόλησαν στον αέρα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «εκφοβισμό που συνδέεται με τη σύλληψη από την Τεχεράνη των 15 Βρετανών ναυτών». Οι βρετανικές δυνάμεις διέψευσαν κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή.