Υπογράφτηκε η συμφωνία για το σύστημα C4i

Πρόκειται για το «μεγάλο αδελφό» που εγκαταστάθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν είχε παραληφθεί επίσημα

Παρασκευή 30 Μάρτη 2007

Ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτό το νέο αλυσόδεμα
«Επιδίωξη ήταν να προαχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με αυτή τη σύμβαση και όχι να διαταραχθούν». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ανήγγειλε χτες την υπογραφή της συμφωνίας προμήθειας του συστήματος C4i, το οποίο με τις κάμερες επιτήρησης που διαθέτει παρακολουθεί την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αττικής.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε χτες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρις. Ηταν αποτέλεσμα των αμερικανικών πιέσεων που ασκούνταν εδώ και τρία χρόνια υπέρ της εταιρείας SAIC, η οποία αποτελεί προνομιακό συνεργάτη της CIA, του FBI και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών. Το C4i, το οποίο αποτελεί σύνολο τεχνολογικών μέσων, υποδομών και συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής (30 διαφορετικά υποσυστήματα), που επεξεργάζονται ήχο, εικόνα και δεδομένα, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ, περίπου ένα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο τότε πρεσβευτής τους, Τ. Μίλερ, δήλωνε δημόσια ότι «δεν είναι καιρός για πειραματισμούς... η δική μας εταιρεία έχει παρελθόν και αποτελεί εγγύηση». Η ...εγγύηση είχε κόστος 255 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε χτες χαρακτηρίζεται τροποποιητική και αποτελεί την πέμπτη τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, η οποία είχε υπογραφτεί στις 19/5/2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από την αρχή λειτουργίας του συστήματος παρουσιάστηκαν προβλήματα στο λογισμικό που συνδέει τα υποσυστήματα από τα οποία αποτελείται. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων λειτούργησαν μόνο δύο υποσυστήματα, για τις κάμερες παρακολούθησης και αυτό των επικοινωνιών «τέτρα».

Ο Β. Πολύδωρας δήλωσε πως η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξαγάγει Ολυμπιακή τεχνολογία στην ...Κίνα και όπου αλλού χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι με αυτήν τη σύμβαση εξασφαλίζονται τεχνική υποστήριξη και τεχνικά δεδομένα ως μετα-Ολυμπιακή «προίκα» της χώρας, ότι λύθηκαν εκκρεμότητες τεχνικής φύσης αλλά και το οικονομικό μέρος μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Είπε ότι η σύμβαση αποτελεί πρότυπο νομιμότητας.

Ικανοποιημένος από την υπογραφή της συμφωνίας ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι πολύ δυνατή και είμαστε αφοσιωμένοι στη μεταξύ μας συνεργασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στον κόσμο και να τις αντιμετωπίσουμε μαζί».

Οπως ισχυρίζεται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη συμφωνία επιτυγχάνεται «αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και δυνατότητα διασύνδεσης με τα υφιστάμενα πληροφοριακά και λοιπά συστήματα των Σωμάτων Ασφαλείας».

Αλλωστε, πρέπει να ενισχυθούν και τεχνολογικά τα νέα κατασταλτικά μέτρα παρακολούθησης και φακελώματος, όπως το βιομετρικό φακέλωμα, αλλά και η αδιάλειπτη παρακολούθηση των διαδηλώσεων και άλλων κοινωνικών δραστηριοτήτων. Προβλέπεται η ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου για το υποσύστημα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης δρόμων της Αττικής.

Σύμφωνα με περσινή έκθεση εμπειρογνώμονα, τα «κλειδιά» των τερματικών «τέτρα» είχαν εγκατασταθεί παράνομα και το γεγονός ότι υπάρχουν στην κατοχή του προμηθευτή είναι ανεπίτρεπτο. Ζητούσε δε νόμιμη επανεγκατάσταση. Η έκθεση επισήμαινε πως υπάρχει δυνατότητα υποκλοπής απόρρητων εθνικών συνομιλιών από τη SAIC και υπογράμμιζε πως δεν είναι αποδεκτό ο έλεγχος επιχειρησιακής διαχείρισης συστήματος ασφάλειας να είναι ευθύνη εξωτερικού παράγοντα, εκτός του χρήστη.

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί στην εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο τέσσερις από τις επτά δόσεις (75% του ποσού), δηλαδή 118.279.575 ευρώ. Επίσης, η SAIC έχει πληρωθεί για την παροχή του συστήματος επικοινωνίας «τέτρα» και για τη συντήρηση του C4i. Η τελική δοκιμή αποτελεσματικότητας του C4i θα γίνει το Μάη του 2008.

Τη σύμβαση από πλευράς SAIC υπέγραψε ο αντιπρόεδρος και νομικός της σύμβουλος, Γκραντ Κλαρκ.