Εμπειρία από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος
Τρίτη 3 Απρίλη 2007

Ενα χρόνο τώρα χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές δίνουν καθημερινά μάχες ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Ολο αυτό το διάστημα έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα. Οι λογικές της μοιρολατρίας και της υποταγής, η αδράνεια των φοιτητικών συλλόγων και η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στην έντονη κινητικότητα, στις αγωνιστικές διεργασίες, στην ανάπτυξη της πάλης ενάντια στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης που από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν.

Οι μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, οι αλλεπάλληλες δυναμικές κινητοποιήσεις, οι πολύμορφες πρωτοβουλίες επέδειξαν πρωτόγνωρη αντοχή και διάρκεια και αυτό φανερώνει ότι έχει σημειωθεί αποφασιστικό βήμα στην αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Οι αλλαγές που προωθούνται και οι επιπτώσεις τους αποτελούν το νούμερο ένα αντικείμενο συζήτησης στα αμφιθέατρα, ανησυχία που πατάει στην άσχημη κατάσταση που βιώνει σήμερα ο φοιτητής συνολικότερα, ανησυχία που γεννά το έδαφος για μαζικό απεγκλωβισμό συνειδήσεων από την κυρίαρχη πολιτική.

Εχουμε κερδίσει πολλά απ' αυτόν τον αγώνα

Ειδικά για τους συλλόγους του Βόλου, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια κυριαρχούσε η λογική των «ανεξάρτητων» εκπροσώπων που λύνουν τα προβλήματα, «μακριά» από την πλειοψηφία των φοιτητών, αποδείχτηκε ότι τα προβλήματα που γεννά αυτή η πολιτική μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συλλογική δράση. Οι φοιτητές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, αγνοώντας τις σειρήνες της υποταγής. Απέκτησαν πείρα από την οργάνωση της πάλης που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον καθώς ο αγώνας θα είναι μακροχρόνιος. Αποκαλύφθηκε ο ένοχος, η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ, βγήκαν συμπεράσματα που ωθούν καθημερινά ολοένα και περισσότερους φοιτητές να παίρνουν διαζύγιο από τα κόμματα του κεφαλαίου. Το κίνημα έφερε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για πανεπιστήμια που θα λειτουργούν προς όφελος του λαού και ανέδειξε την ανάγκη ο αγώνας να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, να περάσει στην αντεπίθεση.

Ολα τα παραπάνω συντέλεσαν στο να μπουν αποφασιστικά εμπόδια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, να καταδικαστούν οι αναδιαρθρώσεις στη συνείδηση της κοινωνίας, να χαλάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Το φοιτητικό κίνημα δεν πάλεψε από συντεχνιακή σκοπιά. Μέρα με τη μέρα, κάτω και από την παρέμβαση των δυνάμεων της ΠΚΣ και της ΚΝΕ, ο αγώνας γίνεται πιο ριζοσπαστικός, πολιτικοποιείται παραπάνω. Ακόμα και μετά την ψήφιση του νόμου, το φοιτητικό κίνημα έχει τη δύναμη και τις προϋποθέσεις να αποτρέψει την εφαρμογή του στην πράξη. Οι αποφάσεις των συλλόγων το λένε ξεκάθαρα: Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Δε θα εφαρμοστεί! Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ! Μαζί με το λαό μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Η στάση των άλλων δυνάμεων

Η ΔΑΠ ήταν αυτή που όλο το προηγούμενο διάστημα, ως άξιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, έβαλε πλάτη στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης μέσα στα ιδρύματα. Από την αρχή των κινητοποιήσεων στάθηκε απέναντι από τους φοιτητές, πασχίζοντας να υπερασπιστεί τις επιλογές της κυβέρνησης, διαφημίζοντας την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων στα πρότυπα των διαφόρων ακριβοπληρωμένων ψευτο-πανεπιστημίων της Ευρώπης.

Οταν τα επιχειρήματά της ξέφτιζαν το ένα μετά το άλλο δε δίστασε να σαμποτάρει ανοιχτά τις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες περί «μειοψηφίας» φοιτητών που κλείνουν τις σχολές. Προσπάθησε να κρύψει τις αντιδραστικές θέσεις της, τρομοκρατώντας τους φοιτητές για δήθεν χαμένα εξάμηνα και εξεταστικές.

Η ΠΑΣΠ προσπαθώντας να καμωθεί την «αριστερή» αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί το μοτίβο «όχι στην αναθεώρηση του αρ.16, όχι στο νόμο - πλαίσιο, ναι στην ιδιωτικοποίηση». Από κοινού με τη ΔΑΠ στρώνει το έδαφος για την προώθηση της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης. Από τη μία δε λέει κουβέντα για την ουσία των αλλαγών, ασκώντας επιδερμική κριτική στο νέο νόμο, επιδιώκοντας να αποπροσανατολίσει το περιεχόμενο του αγώνα και από την άλλη οι θέσεις της ταυτίζονται με τις επιταγές της Μπολόνια. Για παράδειγμα, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Βόλου «διεκδικεί»: οικονομική και διοικητική «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων (πόσο αυτοτελές μπορεί να είναι ένα ίδρυμα που αναγκάζεται να ψάχνει χρηματοδότες πέρα από το κράτος άραγε;), «αξιολόγηση» (δηλαδή ασφυκτικός έλεγχος από τις επιχειρήσεις με βάση τις ανάγκες της αγοράς), ΙΔΒΕ χωρίς δίδακτρα (δηλαδή ναι στην κατάργηση της ολόπλευρης μόρφωσης και στο διά βίου κυνήγι δεξιοτήτων αρκεί να μην πληρώνουμε επιπλέον!), καθώς επίσης και στήριξη των γραφείων διασύνδεσης που έχουν «μπάσει» για τα καλά τις επιχειρήσεις στις σχολές από την πίσω πόρτα.

Παράλληλα, προσπαθεί να εξαπατήσει τους φοιτητές φορώντας «αγωνιστικό» προσωπείο με κηρύγματα για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Επιχειρεί συστηματικά να αθωώσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να υπονομεύσει το περιεχόμενο του αγώνα ρίχνοντας το φταίξιμο στην «κακή Δεξιά». Μετά την ψήφιση του νόμου τα στελέχη της έσπευσαν να δηλώσουν πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί σε θεσμικά πλαίσια καθώς αποτελεί πλέον νόμο του κράτους!

Για τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ τα λόγια περισσεύουν... Οι θέσεις τους και οι πρακτικές τους στο φοιτητικό κίνημα βάζουν εμπόδια στην όξυνση της αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, υπονομεύουν την προοπτική και τη συνέχεια του αγώνα.. Προτάσσουν αιτήματα και στόχους πάλης που αναπαράγουν την κυρίαρχη πολιτική (πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, λιγότερη δουλιά - δουλιά για όλους). Βρίσκουν τον ένοχο στην «αδιάλλακτη υπουργό» που δεν κάνει διάλογο με τους φοιτητές και στην «αυταρχική κυβέρνηση Καραμανλή». Δε δίστασαν να βαφτίσουν «νίκη του κινήματος» το επικοινωνιακό τρικ του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας πως «έσπασε η συναίνεση του δικομματισμού» και ότι «υπέστη ρήγμα το αστικό μπλοκ εξουσίας». Συμβάλλουν με τις δυνάμεις της ΠΑΣΠ στην προσπάθεια να παραπλανήσουν τους φοιτητές από τους πραγματικούς εχθρούς τους, να αθωώσουν το ΠΑΣΟΚ.

Μετά τα γεγονότα της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 8 Μάρτη απέδειξαν ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν να περιφρουρήσουν το πολιτικό περιεχόμενο του αγώνα αρνούμενοι να καταδικάσουν το μεθοδευμένο σχέδιο δυνάμεων καταστολής - κουκουλοφόρων. Χαρακτηριστικά τις επόμενες μέρες, μέλος τους δήλωνε στη γενική συνέλευση του ΙΑΚΑ ότι «είναι αδιανόητο να συζητάμε ακόμα για τον νόμο πλαίσιο, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο αγώνας μας πρέπει να γίνει αντικατασταλτικός»! Παράλληλα, στην πορεία των κινητοποιήσεων απέδειξαν ότι είναι οπαδοί του «ό,τι δεν μπορώ να ελέγξω, το καπελώνω», προσπαθώντας να μετατρέψουν το Συντονιστικό των ΦΣ του Βόλου σε συντονιστικό παρατάξεων καταπατώντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων. Τέλος, δέσμιοι ενός αρρωστημένου αντικομμουνισμού πρωτοστατούν στη συκοφάντηση της Πανσπουδαστικής και της ΚΝΕ (π.χ. «η ΠΚΣ συνεργάζεται με τα ΜΑΤ», «είναι ενάντια στους αγώνες»).

Πώς συνεχίζουμε

Οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, με όλες τις μορφές πάλης, έτσι ώστε να μπλοκαριστεί, να καταργηθεί στην πράξη ο νόμος - πλαίσιο μέσα στη Σύγκλητο και στις Γενικές Συνελεύσεις των τμημάτων, να ανατραπούν τα σχέδια κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση του άρθρου16, για το ξεπούλημα της ανώτατης εκπαίδευσης στις επιχειρήσεις. Ακόμα περισσότεροι φοιτητές να πάρουν μέρος στον αγώνα, να ενημερωθούν, να βγάλουν συμπεράσματα. Χρειάζεται να ενισχυθεί η προσπάθεια για ενδυνάμωση του κοινού βηματισμού φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, να γίνει η πάλη για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία υπόθεση των εργαζομένων, όλου του λαού.

Επίσης, αν κάτι αποδείχτηκε από τους αγώνες του τελευταίου χρόνου είναι ότι το φοιτητικό κίνημα δεν μπορεί να πορεύεται, να ισχυροποιείται, να έχει αποτελέσματα όσο στα ΔΣ των συλλόγων θα πρωταγωνιστούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ. Χρειάζεται οι προσεχείς φοιτητικές εκλογές να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για να μπορεί το φοιτητικό κίνημα να έχει συνέχεια, οργάνωση, αντοχή, να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για την κυρίαρχη πολιτική. Δρόμος που θα ανοιχτεί μέσα από την αποφασιστική ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής σε κάθε σύλλογο.


Γιάννης ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ
Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ