ΑΓΟΡΑ
Υποτονική κίνηση με υψηλές τιμές

Εκτός από την ακρίβεια, οι καταναλωτές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις χιλιάδες τόνους κρέατα και άλλα είδη διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά είναι αμφιβόλου ποιότητας, μέχρι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία

Τρίτη 3 Απρίλη 2007

Eurokinissi

Με τις τιμές των αμνοεριφίων να αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 11 ευρώ στη Βαρβάκειο - που έχει επικρατήσει να θεωρείται «οικονομική» αγορά - ξεκίνησε η Μ. Εβδομάδα, ενώ ακόμα η κίνηση από τη μεριά των καταναλωτών δεν έχει ζεσταθεί, πράγμα το οποίο μαρτυρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προμηθευτούν ακόμα και τα απαραίτητα των ημερών.

Συγκεκριμένα, χτες στη Βαρβάκειο τα αρνιά με την ένδειξη «ντόπια» πωλούνταν ως επί το πλείστον στα 6,50-10 ευρώ το κιλό, ενώ έφτασαν ακόμα και τα 10,90 ευρώ και τα κατσίκια πωλούνταν στα 7-10 ευρώ το κιλό. Τα εισαγωγής από Βουλγαρία πωλούνταν στα 6-7,30 και από ΠΓΔΜ 6-7 ευρώ το κιλό. Οι συκωταριές στη Βαρβάκειο πωλούνταν προς 5-7 ευρώ το κιλό ως «εγχώριες» και 5-6 ευρώ εισαγωγής «νωπές» από Γαλλία και Βουλγαρία. Τα έντερα πωλούνταν προς 4-6 ευρώ το κιλό επίσης «νωπά». Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα αμνοερίφια πωλούνται και μέχρι 1-2 ευρώ το κιλό ακριβότερα.

Οσο για τα οπωροκηπευτικά, αυτές τις μέρες το χορό της ακρίβειας σύρουν οι πατάτες με τις εγχώριες να φτάνουν και τα 0,80 ευρώ το κιλό και της Αιγύπτου τα 0,75 ευρώ. Οι ντομάτες, που χτες διοχετεύτηκαν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, πωλούνταν στα 0,80-1,90 ευρώ το κιλό.

Καταχέσεις ακατάλληλων τροφίμων

Παράλληλα με την ακρίβεια, οι καταναλωτές βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι και με χιλιάδες τόνους από αμφιβόλου ποιότητας μέχρι ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά. Του λόγου το αληθές βεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις που εκδίδονται, σε καθημερινή βάση, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για κατασχέσεις ή απαγορεύσεις εισαγωγής ακατάλληλων ειδών διατροφής.

Στα πλαίσια αυτά, χτες, ανακοινώθηκε ότι οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά προχώρησαν στην κατάσχεση 5.840 κιλών εγχώριων αρνιών και εριφίων και 600 κιλών αρνιών προέλευσης FYROM από την αγορά του Ρέντη λόγω δυσδιάκριτων σημάνσεων καταλληλότητας. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν:

Οι ποσότητες που κατασχέθηκαν ήταν μεν κατάλληλες για τη δημόσια υγεία, αλλά σύμφωνα με τη νομοθεσία σε περίπτωση εντοπισμού δυσανάγνωστων σημάνσεων δεν επιτρέπεται να δοθούν στην αγορά.

Επίσης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώθηκε ότι από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα απορρίφθηκε η εισαγωγή στη χώρα μας χιλιάδων τόνων φυτικών και ζωικών προϊόντων από διάφορες χώρες, επειδή κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που απορρίφθηκαν για διάφορους λόγους είναι: