Πλούσια εκθεσιακή δραστηριότητα
Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007

Εργα του Χρήστου Καπράλου
Με τρεις ενδιαφέρουσες εκθέσεις συνεχίζεται η εικαστική δραστηριότητα στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δημιουργίες γλυπτικής ενός μεγάλου καλλιτέχνη, του Χρήστου Καπράλου (1909 - 1993), περιλαμβάνει η πρώτη έκθεση. Η «Παρωδία από το αέτωμα της Ολυμπίας», με δέκα γιγάντιες φιγούρες, που για πρώτη φορά εκτίθεται στη Θεσσαλονίκη, είναι έργο με το οποίο ο Χρήστος Καπράλος, ένας από τους σπουδαιότερους Ελληνες γλύπτες του 20ού αιώνα, μεταφράζει την αρχαία ελληνική γλυπτική σε μια σύγχρονη γλώσσα. Ακολουθεί η «Σταύρωση», μια δραματική κι ευφάνταστη ερμηνεία του θείου πάθους, σύνθεση απογυμνωμένη από θρησκευτικά στοιχεία, καθώς και άλλα έργα μεγάλων διαστάσεων. Τα έργα του Καπράλου εκτίθενται στο «Τελλόγλειο» σε αντιπαραβολή με αντίγραφα από πρωτότυπα αρχαία γλυπτά, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, συνιστώντας ένα σύνολο που αποτελεί κορυφαίο εικαστικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Στη δεύτερη έκθεση, «Ενδυμα Θεάτρου - Μεγέθυνση στο Αφανές», φιλοξενούνται θεατρικά κοστούμια από παραστάσεις που άφησαν εποχή στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και μια σειρά φωτογραφιών του Ηλία Ηλιάδη, όπου εικονίζονται - σε μεγέθυνση - αξιοπρόσεχτες λεπτομέρειές τους. Σχεδιασμένα από μεγάλους Ελληνες καλλιτέχνες, ζωγράφους και γλύπτες, τα κοστούμια προέρχονται από το Μουσειακό τμήμα του βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, όπου συνυπάρχουν 20.000 δημιουργίες παλιών και νέων καλλιτεχνών. Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από τους εκατό καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν από το 1932 μέχρι σήμερα, στις 758 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Πρόκειται για τους: Αντώνη Φωκά, Σπύρο Βασιλείου, Διονύση Φωτόπουλο, Νίκο Χατζηκυριάκο - Γκίκα, Ιωάννα Παπαντωνίου, Νίκο Νικολάου, Γιώργο Βακαλό, Αλέκο Φασιανό, Γιάννη Μετζικώφ, Ρένα Γεωργιάδου, Κλεόβουλο Κλώνη, Σάββα Χαρατσίδη, Γιώργο Πάτσα, Γιώργο Ανεμογιάννη κ.ά. Δίπλα σ' αυτά τα ονόματα συνυπάρχουν σπουδαίοι ηθοποιοί που τα φόρεσαν, ερμηνεύοντας κορυφαίους ρόλους: Κατίνα Παξινού, Αλέξης Μινωτής, Θάνος Κωτσόπουλος, Μαίρη Αρώνη, Ελένη Παπαδάκη, Γιώργος Παππάς, Ελένη Χατζηαργύρη, Δημήτρης Χορν, Αννα Συνοδινού, Νέλλη Αγγελίδου, Λυκούργος Καλλέργης κ.ά.

Αργυρά τετράδραχμα, χρυσοί και αργυροί στατήρες, υπόχαλκα αργυρά νομίσματα, φολίδες και χρυσός σόλιδος, χαλκάργυρο δηνάριο, χάλκινα δίχαλκα, χάλκινα ασσάρια, χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα, περιλαμβάνονται στην τρίτη έκθεση, «Χαλκούς ένεκα αλλαγής - Ο άγνωστος κόσμος των χάλκινων νομισμάτων». Εκτίθενται τετρακόσια είκοσι χάλκινα νομίσματα, αλλά και κάποια χρυσά και αργυρά, από τον ελλαδικό χώρο, από τις ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία και Σικελία, τις πολιτείες των μικρασιατικών παραλίων, αλλά και από αρχαίες πολιτείες της Εγγύς Ανατολής, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Η έκθεση, με σαφή εκπαιδευτικό χαρακτήρα, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.