Περί ζωγραφικής
Παρασκευή 6 Απρίλη 2007

Εργο του Β. Βασιλακάκη
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Η Χρυσή Εποχή» εγκαινιάζεται στις 16/4 στην γκαλερί «a.antonopoulou.art.» (Αριστοφάνους 20). Πρόκειται για έκθεση σχεδίου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Η Χρυσή εποχή και τα τοπία κενοτάφια του Ιλάν Μανουάχ με μέλι που στάζει από τα δέντρα και άγρια φρούτα» (εκδόσεις Κορμοράνος). Το βιβλίο περιλαμβάνει σχέδια του Ιλάν Μανουάχ, καθώς και σχέδια άλλων πενήντα καλλιτεχνών, με θέμα το τοπίο. Στην έκθεση συμμετέχουν εκτός του Ιλάν Μανουάχ, οι: Δημήτρης Μπάμπουλης, Θάνος Κλωνάρης, Σοφία Βλαζάκη, Κώστας Χριστόπουλος, Χάρης Λαγκούσης, Damien Rocour, Jean Jacques Tachdjian, Τζουλιάνο Καγκλής, Κλειώ Γκιζελή, Σωκράτης Φατούρος, Μαρία Γλύκα, Στέφανος Ρόκος, Σοφία Κυριακού, Μυρτώ Σταμπούλου, Δημήτρης Ρόκος, Andre Lemos, Ντόρα Οικονόμου κ.ά. Διάρκεια μέχρι 5/5.

Παρατείνεται έως τις 21/4 η έκθεση έργων του Βασίλη Βασιλακάκη και του Βαγγέλη Γκόκα, στην γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Οι δύο καλλιτέχνες εξερευνούν τη ζωγραφική του τοπίου μέσα από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, που περιέχουν ωστόσο πολλά κοινά σημεία επαφής. Ο Β. Βασιλακάκης παρουσιάζει τρία νυχτερινά τοπία τα οποία καταγράφουν όψεις του αστικού χώρου που τον περιβάλλει, ενώ ο Β. Γκόκας εκθέτει τρεις φανταστικές συνθέσεις με παγόβουνα και ένα χιονισμένο αλπικό τοπίο. Εχοντας ως αφετηρία, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο εμφανώς, τη φωτογραφία, οι δύο καλλιτέχνες αναπτύσσουν ένα διάλογο πάνω στη ρητορική του τοπίου.

Εγκαινιάζεται στις 17/4 (7.30μ.μ.) στην γκαλερί «Αργώ» (Νεοφ. Δούκα 5), έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Βενιού με τίτλο «Η αμεριμνησία των μελτεμιών». Ο «ζωγράφος του Αιγαίου», όπως τον αποκαλούν, παρουσιάζει την τελευταία του δουλιά, στην οποία αποτυπώνει την ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιών με τα μελτέμια του Αυγούστου, τη φουσκωμένη θάλασσα και τον καθαρό ορίζοντα. Ο καλλιτέχνης επαναφέρει σε μερικές συνθέσεις του το στρογγυλό σχήμα, ενώ με μία διάθεση μεταφυσική, επικεντρώνει την προσοχή του στην ξερολιθιά, το μοναχικό δέντρο, το λαμπερό αγριολούλουδο κ.ά.