ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2007
Στις πλάτες του ΠΑΜΕ ο ταξικός γιορτασμός της
Σάββατο 7 Απρίλη 2007 - Κυριακή 8 Απρίλη 2007

Από την περσινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα
Στις πλάτες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος πέφτει το βάρος για την ανάδειξη του πραγματικού περιεχομένου της Πρωτομαγιάς, που σε λιγότερο από ένα μήνα θα γιορτάσει η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Η προετοιμασία, η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας και των πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, αποτελούν σοβαρό καθήκον, με δοσμένες τις συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης μέσα στις οποίες κορυφώνεται και φέτος ο γιορτασμός.

Εχοντας ήδη στο ενεργητικό τους δυο πετυχημένες κινητοποιήσεις για τις κλαδικές συμβάσεις, τα συλλαλητήρια στις 8 του Μάρτη και τη μεγάλη απεργία στις 29 του ίδιου μήνα, τα ταξικά συνδικάτα ξεκινάνε με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις τη μάχη για την 1η του Μάη. Ο φετινός ταξικός γιορτασμός μπορεί και πρέπει να είναι μαζικός, δυναμικός. Ν' ανοίξει νέους δρόμους στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για το μεροκάματο, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να βοηθήσει αποφασιστικά στο δυνάμωμα του ΠΑΜΕ, στην ενίσχυση των δεσμών του με την εργατική τάξη. Αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί το έγκαιρο, επίμονο, πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα στους τόπους δουλιάς, χωρίς ούτε μια μέρα να πάει χαμένη μέχρι την 1η του Μάη.

Η προετοιμασία του φετινού γιορτασμού μπορεί και πρέπει να σημάνει τον ακόμα πιο αποφασιστικό προσανατολισμό της δουλιάς των συνδικάτων στην εργαζόμενη νεολαία. Με μαζικές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις μέσα στους μεγάλους χώρους δουλιάς. Με συζήτηση για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα ζευγάρια και τα οποία διαρκώς οξύνονται. Για την εργασιακή ζούγκλα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι που τώρα μπαίνουν στην παραγωγή. Για το πετσόκομμα κάθε ασφαλιστικού και εργασιακού δικαιώματος, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από τις δηλώσεις κυβερνητικών και διορισμένων στελεχών ότι οι σημερινοί 35άρηδες πρέπει να ξεχάσουν τη σύνταξη στα 65 και να προετοιμαστούν για γενναίες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η 1η του Μάη πρέπει να βρει τα ταξικά συνδικάτα δυναμωμένα με νέες εγγραφές νεολαίων εργατών και υπαλλήλων.

Παρακαταθήκη οι μάχες του Μάρτη

Αποτιμώντας τα συλλαλητήρια και την πανελλαδική απεργία του Μάρτη, τα ταξικά συνδικάτα μέτρησαν θετικά βήματα σε όλα τα μέτωπα. Εγιναν χιλιάδες εξορμήσεις σε όλη τη χώρα, άνοιξε η συζήτηση σε νέους τόπους δουλιάς, έγιναν εγγραφές στα σωματεία, περισσότεροι νεολαίοι εργάτες και υπάλληλοι μπήκαν στον αγώνα. Νεοσύστατα σωματεία, όπως το κλαδικό των Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, έδωσαν με αποφασιστικότητα την απεργιακή μάχη κερδίζοντας συνειδήσεις με την περιφρούρηση της κινητοποίησης, σε επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους όπως η «Τελεπερφόρμανς». Το σωματείο των Γυμναστών κατέγραψε για πρώτη φορά επαφή με πάνω από χίλιους συναδέλφους, σ' έναν κλάδο πολυδιάσπαρτο και κατακερματισμένο. Μέτρησε βήματα στην οργάνωση και στην απήχησή του.

Με καλύτερους όρους έδωσαν τη μάχη και τα Εργατικά Κέντρα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΕΚ Λάρισας, συνδικαλιστές από τα σωματεία του οποίου πραγματοποίησαν περιοδείες σε πάνω από 250 εργασιακούς χώρους, μοίρασαν σχεδόν 10.000 προκηρύξεις, διοργάνωσαν μαζικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις. Ιδιαίτερη θέση στον απολογισμό της απεργιακής μάχης κατέκτησαν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο της Πάρνηθας και το σωματείο τους. Με την καθολική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, κατάφεραν να κάμψουν την εργοδοτική αδιαλλαξία και να υπογράψουν σύμβαση με αυξήσεις 9%, ενώ ικανοποιήθηκαν και άλλα θεσμικά τους αιτήματα. Η επιτυχία τους έρχεται να συμπληρώσει την αισιοδοξία και την ώθηση την οποία έδωσαν συνολικά στο κίνημα οι πρόσφατες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για τις κλαδικές συμβάσεις.

Σ' αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η επιτυχημένη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στον «Ευαγγελισμό» που είχε σαν αποτέλεσμα να επαναπροσληφθούν 10 από τις καθαρίστριες που απέργησαν και τις οποίες εκδικητικά απέλυσε η εργολάβος. Αλλά και η άμεση απάντηση που δόθηκε για ανάλογες περιπτώσεις στην εταιρία «Μέλλον» και στους προπηλακισμούς απεργών από την εργοδοσία στον Πειραιά. Ολα τα παραπάνω αποτελούν παρακαταθήκη τόσο για την προετοιμασία της ταξικής Πρωτομαγιάς όσο και συνολικά για τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Με μπούσουλα το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Στη βάση αυτών των εξελίξεων και με δεδομένο το κλίμα αποπροσανατολισμού και πόλωσης που έντεχνα καλλιεργούν το κεφάλαιο και τα κόμματά του, πρέπει ν' ανοίξει η συζήτηση για την αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης. Την ανάγκη να εκφραστεί συνολικά η αντίθεση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να καταδικαστεί ο δικομματισμός με αιχμή την επίθεση ενάντια στους μισθούς, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, την ανεργία, την Υγεία, την Παιδεία. Να αναδειχτεί πολύπλευρα η ανάγκη απεγκλωβισμού εργατικών δυνάμεων από την πολιτική του δικομματισμού και του ΣΥΝ, της αλλαγής των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, σαν αναγκαία προϋπόθεση ενός αποτελεσματικού αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Με μπούσουλα την αγωνιστική γραμμή, το ρόλο και το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, η προετοιμασία της Πρωτομαγιάς δίνει μια ακόμα ευκαιρία να αναδειχτεί στις εξορμήσεις και τις άλλες εκδηλώσεις η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, η πάλη για κατάργηση της εκμετάλλευσης. Να εκφραστεί η διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στην παγκόσμια εργατική τάξη, η καταδίκη στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις αποφάσεις της Ευρωένωσης. Παράλληλα, να ενταθεί η αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να αναδειχτεί ο εχθρικός για τα συμφέροντα των εργαζομένων ρόλος του, η ανάγκη ανατροπής των συμβιβασμένων πλειοψηφιών.


Περ. Κ.