Συνεχίζεται η σεισμική έξαρση

Νέος - μικρότερης έντασης - σεισμός χτες στη Λευκάδα

Παρασκευή 13 Απρίλη 2007

Eurokinissi

Συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών στην Αιτωλοακαρνανία (φωτ. από το σχολείο στο Δήμο Θέρμου)
Σε περίοδο σεισμικής έξαρσης έχει μπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χώρα μας. Ετσι, μετά το μπαράζ των σεισμών στην Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας, χτες στις 6.38΄ τα ξημερώματα είχαμε μια νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο αυτή τη φορά το θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Λευκάδας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κεφαλονιά, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν κάποιες ζημιές.

Η νέα αυτή σεισμική δόνηση προκάλεσε διάσταση απόψεων μεταξύ των σεισμολόγων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Κ. Μακρόπουλο, ο σεισμός στη Λευκάδα ήταν ένα φυσιολογικό φαινόμενο και απλώς έτυχε να συμπέσει χρονικά με τους σεισμούς στην Τριχωνίδα. Σύμφωνα επίσης με τον σεισμολόγο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ Β. Καρακώστα, ο σεισμός στη Λευκάδα δε σχετίζεται με τη σεισμική έξαρση που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες στη Στερεά Ελλάδα. «Η απόσταση μεταξύ των δύο περιοχών - υποστήριξε - είναι μεγάλη, ενώ τα μεγέθη των σεισμών στην Τριχωνίδα δεν ήταν τόσο μεγάλα που να προκαλέσουν διέγερση ρηγμάτων στο Ιόνιο».

Αντίθετα, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευ. Λέκκας εκτιμά ότι υπάρχει σεισμική έξαρση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικά 24ωρα ακόμη για να δούμε την εξέλιξή της... Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγραφές των ζημιών στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς να έχουν γίνει κάποιες επίσημες ανακοινώσεις για τον απολογισμό τους.