ΚΟΣΜΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Η ιστορική μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ
Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000

Την 57η επέτειο της μεγάλης μάχης, που έδωσε ο ΕΛΑΣ στις 27 Ιουλίου 1943 εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή του χωριού Κοσμά Κυνουρίας, γιόρτασαν στις 30 Ιουλίου 2000, οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης.

Η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα του χωριού Κοσμά, πραγματοποιήθηκε στο χώρο που υπάρχει το μνημείο των πεσόντων στη μάχη, όπου από νωρίς έφθασαν τα πούλμαν που μετέφεραν τους αντιστασιακούς από την Αθήνα και τις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Επίσης, παραβρέθηκαν, επιζώντες της μάχης, εκπρόσωποι κομμάτων, αντιπροσωπείες από την ΚΟ Λακωνίας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, Επιτροπών Ειρήνης, Αντιστασιακών Οργανώσεων, του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, Τοπικών Συλλόγων και άλλων μαζικών Φορέων.

Με σύντομο χαιρετισμό άνοιξε τη γιορτή ο πρόεδρος του Παρ/τος Τριπόλεως Παναγιώτης Τζοβάνης, ενώ ο πρόεδρος του Παρ/τος Κοσμά Πέτρος Ρήγας, αναφέρθηκε σε ομιλία του στο ιστορικό της μάχης, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 Ιταλοί στρατιώτες και να πιαστούν 45 αιχμάλωτοι, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, με εντολή του ΕΑΜ. Μεγάλη ήταν - παρατήρησε ακόμη ο ομιλητής - η συμβολή των κατοίκων του χωριού, στην επιτυχή έκβαση της μάχης. Τέλος ο Λευτέρης Αναστασάκος, Πρόεδρος του Παρ/τος Λακωνίας, έκανε τη βασική ομιλία, αναφερόμενος στα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στη σύγκρουση του ΕΛΑΣ με τους ναζί κατακτητές στην περιοχή αυτή της Κυνουρίας. Τόνισε ακόμη, τη μεγάλη σημασία της εξάπλωσης σ' ολόκληρη την Ελλάδα του ΕΑΜ, που το αγκάλιασε ολόκληρος ο ελληνικός λαός και που κύριος καθοδηγητής και αιμοδότης του ήταν το ΚΚΕ. Τα μεγάλα αστικά κόμματα της εποχής - καθώς είπε - αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, οι ηγεσίες τους έμειναν στα σαλόνια περιμένοντας να έρθει από έξω η λευτεριά και όλοι τους συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.