8ο Διεθνές Τουρνουά ΟΦΟ Νίκαιας
Κυριακή 20 Αυγούστου 2000

Ο βετεράνος Μετρ (πρώην μέλος της Εθνικής ανδρών) και υπεύθυνος σκακιού του ΟΦΟ Νικαίας, Νίκος Ορνιθόπουλος
Ανάμεσα στις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας κάθε χρόνο για να τιμήσει την επέτειο του ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ, ξεχωριστή θέση κατέχουν και τα σκακιστικά τουρνουά προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης που συνδιοργανώνονται από τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Ομιλο Νίκαιας, τον τοπικό δήμο και την ΕΣΟ.

Αξίζει να αναφερθούμε στους προηγούμενους νικητές του ΔΤ «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» καθώς και σε ένα μέρος από τον χαιρετισμό του Δημάρχου Νίκαιας κ. Βασ. Τράπαλη.

Το 1984 ο Βασ. Κοτρωνιάς και ο Πολωνός Τζ. Αντάμσκι, το 1985 ο Ρώσος Βαλ. Σάλοβ, το 1986 ο Ρώσος Β. Ραζουβάεβ, το 1996 ο Ελληνας Ι.Μ. Τάκης Πανταβός, το 1997 ο Ι.Μ. Κώστας Μουτούσης και το 1999 ο G.M. Γιάννης Νικολα?δης.

... Αγαπητοί φίλοι, η συνδιοργάνωση των σκακιστικών αγώνων αφιερωμένων στην Εθνική μας Αντίσταση είναι μια ακόμη αδιάψευστη απόδειξη ότι σε τούτη την πόλη, Δήμος και συλλογικοί φορείς, κρατούν άσβεστη τη μνήμη. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή που κυριαρχούν η λήθη, οι μεγάλες ταχύτητες και τα πάσης φύσεως προϊόντα και υποπροϊόντα «μιας χρήσης»...

Οι αγώνες διεξάγονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Πλατεία 17 Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) από τις 17.30 μέχρι τις 21.30 καθημερινά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 27 Αυγούστου.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα 4908.666 (ΟΦΟΝ), 4940.395 (κ. Ορνιθόπουλο) και 4952.031 (κ. Παπαδόπουλο).

* Αγωνιστικό και με πολλές εκπλήξεις το ΔΤ «Μάχη της Κρήτης 2000» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Χανιά (Ξενοδοχείο «Ακάλη») με συμμετοχή 134 σκακιστών και σκακιστριών από Ελλάδα, Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Γεωργία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Βέλγιο και Δανία.

Επικεφαλής μετά τον 7ο γύρο ήταν ο Ελληνας GM Στράτος Γρίβας με 6,5 βαθμούς. Ακολουθούσαν Οβσέγιεβιτς, Τούροβ (Ρωσία 2539) και Μπαγκαταύροβ (Γεωργία 2501) με 6 βαθμούς.

Οι εκπλήξεις σε διάφορους γύρους ήταν: Νίκη του Κώστα Κοκόλια επί της WGM Μαρίνας Μακροπούλου, νίκη του Ν. Συρίγου επί του GM Β. Κοτρωνιά, νίκη του Θ. Δημητριάδη επί του Αργυρούδη, νίκη του Αν. Τουλούμη επί του Ντ. Ραντοβάνεβντς, νίκη του Στρ. Φραγκάκη επί της Δανάης Νικολοπούλουκ.ά.