Ανάγκη ανάπτυξης της αλληλεγγύης προς τον κουβανικό λαό
Κυριακή 15 Απρίλη 2007

Από παλιότερη εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου
Η «Διεθνής Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Κούβα» συγκαλεί στο Βερολίνο από τις 24 έως και τις 26 του Απρίλη συνδιάσκεψη με θέμα «Δημοκρατία στην Κούβα και αναζήτηση κοινών πρωτοβουλιών». Η συνάντηση οργανώνεται σε συνεργασία με το ίδρυμα Κόνραντ-Αντενάουερ. Η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Η έκθεσή της, γεμάτη μίσος, αποτελεί εγχειρίδιο της στρατηγικής για την «επιτάχυνση της ημέρας της ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης και του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος», κατά δήλωσή του. Αποβλέπει στην αύξηση της υποστήριξης και χρηματοδότησης των εσωτερικών και εξωτερικών μισθοφορικών αντεπαναστατικών δυνάμεων, στην ένταση της διεθνούς καμπάνιας πίεσης, απομόνωσης και παραπληροφόρησης, στον πολλαπλασιασμό των τρόπων και μεθόδων του πολέμου προπαγάνδας με μεταδόσεις δόλιου και ανατρεπτικού περιεχομένου, στην κατασκοπία, υπονόμευση και ανατροπή των δημοκρατικών λαϊκών κυβερνήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής με σκοπό την αποστασιοποίησή τους από την Κούβα. Ανάμεσα στα μέλη αυτής της επιτροπής και στους ομιλητές ξεχωρίζουν: Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, οι πρώην Πρόεδροι Βάτσλαβ Χάβελ, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, Λουίς Αλμπέρτο Λακάλε, Ρικάρντο Λάγκος, Ρεξχέπ Μεϊντάνι, Βιολέτα Μπαριόξ ντε Τσαμόρο, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουρουγουάης, της Χιλής, της Αλβανίας και της Νικαράγουας αντίστοιχα. Οι πρώην πρωθυπουργοί Κιμ Κάμπελ, Μαρτ Λάαρ του Καναδά και της Εσθονίας αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εντουαρντ Μακ Μίλαν - Σκοτ και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανάμεσα σε όλους αυτούς θα είναι και οι: Μανουέλ Μάσκες Πορτάλ και Οσβάλντο Αλφόνσο Βάλντε, που ήταν μεταξύ των 75 πρακτόρων των ΗΠΑ οι οποίοι είχαν συλληφθεί το Μάρτη του 2003, αφού αποδείχτηκε ότι λάμβαναν χρήματα από τις ΗΠΑ για να διαταράξουν την εσωτερική τάξη για την αποσταθεροποίηση της χώρας και για την κατάλυση του σοσιαλισμού και της ανεξαρτησίας της, καθώς και δωρητές χωρίς να αναφέρονται τα ονόματά τους.


Associated Press

Η πρόσβαση στη συνδιάσκεψη η οποία θα επαναληφθεί στις ΗΠΑ στις 30 του Απρίλη γίνεται μόνο με προσκλήσεις. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παρουσίαση της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά στην πολιτική προς την Κούβα θα γίνει από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στεϊνμέγιερ.

Ανοιχτή επέμβαση

Τα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι από μόνα τους αποκαλυπτικά. Αυτά μεταξύ των άλλων είναι: 1) «Δύναμη των Αδυνάτων - Κουβανοί Δημοκράτες και Ανεξάρτητος Πολιτικός Τομέας», 2) «Αναφορά από το Νησί», 3) «Κουβανοί διαφωνούντες και Πολιτικοί Κρατούμενοι», 4) «Η Κούβα μετά τον Κάστρο - Ποιο μονοπάτι θα πάρει n Κούβα», 5) «Πώς μπορεί να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση», 6) «Μεσοπρόθεσμη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», 7) «Απόψεις και Συμβουλές αυτών που υποστηρίζουν την κουβανική κοινωνία των πολιτών», 8) «Βοήθεια σε μία ελεύθερη Κούβα», 9) «Από τη λατινοαμερικανική οπτική γωνία», 10) «Δραστηριότητες των ομίλων της Εκκλησίας στην Κούβα», 11) «Το κοινό συμφέρον - Υπάρχει δυνατότητα για κοινή προσέγγιση (Ευρώπη - ΗΠΑ) ενάντια στην Κούβα». Τέλος, θα πραγματοποιηθεί κλειστή συνάντηση δωρητών που υποστηρίζουν σχέδια για την Κούβα για ανταλλαγή ιδεών και εμπειρίας.

Στόχος της συγκεκριμένης συνδιάσκεψης, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είναι να βρεθεί μια κοινή πολιτική απέναντι στην Κούβα, ιδιαίτερα τώρα που ασκεί η Γερμανία την Προεδρία, που είναι πρωταγωνιστής της εξωτερικής πολιτικής. Στόχος ακόμα είναι η επανεκτίμηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κούβας, τόσο όσον αφορά στο σοσιαλιστικό καθεστώς, όσο και στις αντεπαναστατικές δυνάμεις. Τέλος, ο ρόλος που θα παίξει η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κράτη - μέλη της στη λεγόμενη βοήθεια της Ευρώπης «για τη μετάβαση της Κούβας στο δρόμο της δημοκρατίας, μάλιστα σε χρόνο που η διαδοχή της εξουσίας από τον Φιντέλ Κάστρο στον αδελφό του Ραούλ πραγματοποιείται σιωπηλά». Γι' αυτό στη συνάντηση συμμετέχουν αρκετοί πρώην και νυν πολιτικοί από την Ευρώπη, την Κεντρική και Λατινική Αμερική και τη Βόρεια Αμερική, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αντεπαναστάτες Κουβανοί που ζουν στο εξωτερικό και δωρητές. Αυτοί όλοι μαζί σε «Ιερή Συμμαχία» έναν κοινό τελικό στόχο έχουν: Την ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.

Ετσι, γίνεται φανερό ότι η ιμπεριαλιστική επιθετική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και η χωρίς προσχήματα πλέον επέμβαση των κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λίγο απέχει από κήρυξη πολέμου και που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των διεθνών σχέσεων, ένα στρατηγικό σκοπό έχουν: Την εγκατάσταση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, όπου χώρες, λαοί, κινήματα θα υποτάσσονται στην επικυριαρχία τους. Ακόμα πιστεύουν ότι με αυτή την πολιτική τους θα εξαλείψουν από τη διεθνή πολιτική και νομική σκηνή έννοιες, αρχές και αξίες, όπως η αρχή της μη αλλαγής συνόρων, του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της αυτοδιάθεσης, της αξιοπρέπειας, του σοσιαλισμού. Σ' αυτό το σχέδιο επέκτασης της κυριαρχίας τους στη βάση του δόγματος του «προληπτικού και αντιτρομοκρατικού πολέμου», η δημοκρατία της Κούβας και η επανάστασή της είναι ένας από τους στόχους. Οχι βέβαια γιατί αποτελεί στρατιωτική απειλή, αλλά για την παραδειγματική ηθική της δύναμη, για την άρνηση της υποταγής της, για το σοσιαλισμό που οικοδομεί.

Με αυτά τα δεδομένα και στην περίπτωση αυτή παρίσταται η ανάγκη, όπως πάντα, της ανάπτυξης της αλληλεγγύης μας προς τον αγωνιστή κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του.

Να υψώσουμε φωνή διαμαρτυρίας και καταδίκης εναντίον των δόλιων σχεδίων του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Κάτω τα χέρια από την Κούβα.


Κώστας ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης