ΕΛΑΙΩΝΑΣ
Παραδίδεται στα κερδοσκοπικά συμφέροντα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σάββατο 14 Απρίλη 2007

Eurokinissi

Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν την κατεδάφιση και έγινε η αρχή παράδοσης ενός σημαντικού χώρου στα κερδοσκοπικά συμφέροντα...
Ξεκίνησαν χτες τα έργα στον Ελαιώνα για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρουσία του δημάρχου Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη. Οι μπουλντόζες κατεδάφισαν δύο κτίρια επί της οδού Αγ. Αννης στο Βοτανικό, αρχίζοντας και τυπικά το έργο της παράδοσης 220 στρεμμάτων της περιοχής στα ιδιωτικά συμφέροντα. Σχόλιο για το θέμα έκανε και το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη «να μη δοθεί ούτε ένα μέτρο από τον αρχαίο Ελαιώνα για κερδοσκοπική εκμετάλλευση».

Σημειώνουμε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και πλειοψηφία του δήμου (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), δεν μπαίνει μόνο «ταφόπλακα» στο όνειρο των Αθηναίων για τη μετατροπή αυτού του τεράστιου χώρου σε πράσινο, αλλά δρομολογείται η πλήρης παράδοση του χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Το γήπεδο του ΠΑΟ και η εκμετάλλευσή του από μια ΠΑΕ είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Με αφετηρία τη «Διπλή Ανάπλαση», παρατηρείται στην περιοχή ένα «ντόμινο» αλλαγής ιδιοκτησιών, με στόχο την τσιμεντοποίηση - εμπορευματοποίηση.

Σε λιγότερο από δύο χρόνια - τότε πρωτοεξαγγέλθηκε αυτό το ...«όραμα» - με την απόφαση του δήμου και τη στήριξη της κυβέρνησης, που νομοθέτησε και διευκόλυνε, η περιοχή έχει μετατραπεί σε παζάρι για την ταχύτατη εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση αποτελεί η εξαγορά 56 στρεμμάτων στην περιοχή από την εταιρεία «Μπ. Βωβός».

«Οχι» στα κερδοσκοπικά σχέδια του κεφαλαίου

Με αφορμή την έναρξη εργασιών για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Ελαιώνα, όπως προαναφέραμε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ο ζήλος τον οποίο επιδεικνύει ο δήμαρχος της Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, που με δική του εντολή αρχίζουν τα έργα για το γήπεδο, το οποίο κατασκευάζεται για τις ανάγκες της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και που ιδιοκτησιακά θα της ανήκει, φανερώνει την πρόθεση - δέσμευση του δημάρχου να παραχωρηθεί ολόκληρος ο αρχαίος Ελαιώνας στα κερδοσκοπικά -καταστροφικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτός ο στόχος έχει τη συναινετική υποστήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η υλοποίησή του θα σημάνει τη διάπραξη ενός νέου μεγάλου εγκλήματος σε βάρος του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της ζωής του λαού των δήμων της Αθήνας και του Πειραιά.

Αποτελεί ζωτική ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν να μη δοθεί ούτε ένα μέτρο από τον αρχαίο Ελαιώνα για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Να σταματήσει κάθε πράξη μεταβίβασης δημόσιου χώρου σε ιδιώτες. Να μετατραπεί ο Ελαιώνας σε χώρο πρασίνου με αθλητικές, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, που θ' ανήκουν στο λαό και δε θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τις αρχαιότητες».