Τα πρόστιμα
Σάββατο 14 Απρίλη 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ για ...σοβαρό ή για αστείο; Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επέβαλε πρόστιμο της τάξης των ...10.000 ευρώ σε τράπεζα, γιατί, λέει, χρησιμοποιούσε τα προσωπικά δεδομένα πελατών της για διαφημιστικούς λόγους μέσω θυγατρικών. Δεν ξέρουμε αν η τράπεζα κήρυξε πτώχευση μετά το «εξοντωτικό» πρόστιμο.

Με δεδομένα τα υπερκέρδη των τραπεζών είναι αστείο ακόμη και να ανακοινώνονται τέτοιου είδους μέτρα. Σα να προσπαθεί κανείς να ...σκοτώσει έναν ελέφαντα πετώντας του χαλίκια μοιάζει.

Οσο για τα «προσωπικά δεδομένα», είναι πασίγνωστο ότι βρίσκονται στη διάθεση όλου του τραπεζικού συστήματος προς εκμετάλλευση και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο.

Μόνο την υπόθεση του «Τειρεσία» να ψάξει κανείς ανακαλύπτει ένα δίκτυο ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου. Φυσικά, όλα αυτά αφορούν μόνο τους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους.

Ως γνωστόν, οι υπεράκτιες εταιρείες και οι ΑΕ έχουν άλλο καθεστώς. Εκεί οι συμφωνίες γίνονται κάτω απ' τα τραπέζια.

«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ» δήλωσε τις προάλλες σε τηλεοπτική εκπομπή η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, γιατί, λέει, θέλει να αλλάξει τα πράγματα στα πανεπιστήμια, εν αντιθέσει με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς που θέλουν στασιμότητα.

Μόνο που ξέχασε πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς δύο κατευθύνσεις: Το καλύτερο και το χειρότερο. Και όπου «χειρότερο» στην περίπτωσή μας είναι οι γνωστές κατευθύνσεις της ΕΕ που αποφασίστηκαν στην Μπολόνια και στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, η υπουργός δεν έκρυψε το άγχος της λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει η κυβερνητική «μεταρρύθμιση», μετά το 2010 τα ελληνικά πανεπιστήμια δε θα θεωρούνται ...πανεπιστήμια.

Μόνο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δε θα έχουμε πράγματι πανεπιστήμια. Μόνο υποκαταστήματα πολυεθνικών θα έχουμε.



Γρηγοριάδης Κώστας