ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκλήσεις ενότητας μια μέρα μετά την επίθεση

Σχέδιο «οχύρωσης» ολόκληρων συνοικιών της Βαγδάτης έχει απεργαστεί ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων

Σάββατο 14 Απρίλη 2007

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις «ασφαλείας» κατοχικών και δοσιλόγων στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε, χθες, το ιρακινό Κοινοβούλιο, μέσα στο κτίριο που έγινε στόχος επίθεσης ένα 24ωρο νωρίτερα. Στόχος της συνεδρίασης, που άρχισε με στίχους του Κορανίου και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης, ήταν, όπως τονίστηκε από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων, να απευθυνθεί «έκκληση ενότητας προς όλο τον ιρακινό λαό, έτσι ώστε να μην επιτύχουν τα σχέδια όσων στοχεύουν στο πλήρες χάος».

Πολλοί από τους βουλευτές δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στην αίθουσα, καθώς, χθες, οι έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί στους ίδιους και στους σωματοφύλακές τους. Εντούτοις, κανείς δε διαμαρτυρήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακρίνονται ορισμένοι φρουροί και 3 εργαζόμενοι στην καφετέρια του Κοινοβουλίου, χωρίς, όμως, να γίνουν συλλήψεις.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ», με μήνυμα στο Διαδίκτυο, η οποία επικαλείται σχέσεις με την «αλ Κάιντα». Την επίθεση, μεταξύ πολλών άλλων, καταδίκασαν, χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Χαβιέ Σολάνα εκ μέρους της ΕΕ, αλλά και η Τεχεράνη, που μίλησε για αποτρόπαιο έγκλημα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι κατοχικές προσπάθειες «ασφάλισης» της Βαγδάτης, χωρίς, όπως φαίνεται, ιδιαίτερα αποτελέσματα, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών. Ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ υποστηρίζει στην «Ιντιπέντεντ» ότι ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, μετά από διαβουλεύσεις, κατέληξε σε σχέδιο «οχύρωσης» ορισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν στη συνέχεια ως «ασφαλείς ζώνες» όπου θα εδρεύουν και οι αμερικανικές δυνάμεις για να επιδράμουν στις υπόλοιπες.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το σχέδιο αφορά 30 από τις 89 συνοικίες της Βαγδάτης και προβλέπει και έκδοση ειδικών ταυτοτήτων για τους κατοίκους, που θα βρεθούν φυλακισμένοι στις γειτονιές τους. Αυτό που δε φαίνεται να λαμβάνει υπ' όψιν είναι ότι οι περισσότεροι αντάρτες είναι ντόπιοι και έχουν την κάλυψη του πληθυσμού, οπότε θα μείνουν, επίσης, στις οχυρωμένες συνοικίες. Ανάλογα σχέδια εφαρμόστηκαν από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ και από τη Γαλλία στην Αλγερία, αλλά χωρίς επιτυχία.