Ντέιβιντ Πετρέους
Κυριακή 15 Απρίλη 2007

Η καρδιά της πλέον φρουρούμενης περιοχής σε ολόκληρο το Ιράκ, πλήχτηκε την Πέμπτη: το κτίριο του Κοινοβουλίου στην «Πράσινη Ζώνη». Το χτύπημα, αν και δεν ήταν από τα πλέον αιματηρά, ήταν, ίσως, η πιο ηχηρή απόδειξη ότι η κατάσταση τείνει να γίνει χαώδης και ότι οι κατοχικές δυνάμεις δεν περνούν εύκολες στιγμές. Πόσο μάλλον, που η επίθεση σημειώθηκε ενώ συμπληρώνονται σχεδόν δύο μήνες από την έναρξη της πολυσυζητημένης νέας «επιχείρησης ασφάλισης» της Βαγδάτης.

Η ανησυχία των Κατοχικών και της Ουάσιγκτον, βέβαια, προϋπήρχε της συγκεκριμένης επίθεσης. Σύμφωνα με άρθρο του Ρόμπερτ Φισκ, στην «Ιντιπέντεντ», ο διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, είχε, ήδη, εκπονήσει μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις εναλλακτικό σχέδιο «ασφάλισης» της Βαγδάτης, καταρχάς, και στη συνέχεια και άλλων περιοχών.

Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «οχύρωση» 30 από τις 89 συνοικίες της Βαγδάτης (των πλέον «καυτών»). Οι κάτοικοι θα παραλάβουν ειδικές ταυτότητες για να μπορούν να εισέλθουν και οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ειδική άδεια παραμονής. Ανάλογα μέτρα λήφθηκαν από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ, από τους Γάλλους στην Αλγερία και από τους Ισραηλινούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, χωρίς να έχουν καμία επιτυχία.


Ε. Μ.