Τα αντιασφαλιστικά...
Τρίτη 17 Απρίλη 2007

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΔΕΝ «σπάνε» (ρευστοποιούν δηλαδή) ομόλογα προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις, δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ο Σάββας Τσιτουρίδης. Ανεξαρτήτως του τι κάνουν τα ταμεία όμως, είναι σίγουρο ότι ...σπάνε τα νεύρα μας.

Κι αυτό συμβαίνει λόγω της κωμωδίας που παίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη να υπεραμύνεται των παχυλών της ενισχύσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και το δεύτερο να κλαίγεται για τις απώλειες που θα έχουν οι ασφαλισμένοι.

Αν νοιάζονταν όχι τόσο, αλλά το ένα χιλιοστό από αυτά που δηλώνουν για την κατάσταση, είναι βέβαιο ότι τόσα χρόνια που κυβερνούν και οι δυο τους θα είχαν πάρει ένα (έστω ένα) θετικό μέτρο για τα ταμεία και τα χρήματα από τις εισφορές των εργαζομένων.

Αντιθέτως, ο απολογισμός τους (από την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη) είναι 5 αντιασφαλιστικοί νόμοι, πάνω από 20 ρυθμίσεις που χαρίζουν χρέη σε μεγαλοοφειλέτες και αναρίθμητες απαλλαγές εργοδοτών από εισφορές.

Σε αυτά προσθέστε τους νόμους και τις πρακτικές για «τζογάρισμα» των αποθεματικών στις χρηματαγορές και έχετε έτοιμο το τοπίο μιας απίστευτης υποκρισίας.

Γιατί, βλέπετε, η νοοτροπία τους είναι απλή: Στην «ελεύθερη οικονομία» λένε (ο καθένας με τον τρόπο του) δεν μπορείς να «αξιοποιείς» τα αποθεματικά χωρίς ρίσκο και ένα μικρό κίνδυνο.

Είμαστε, πάντως, βέβαιοι ότι δεν έχουν τα στελέχη αυτών των κομμάτων τις ίδιες αντιλήψεις και τις ίδιες τακτικές για τις προσωπικές τους καταθέσεις. Εκεί δε ρισκάρουν τίποτε. Μια ματιά στα «πόθεν έσχες» τους, θα σας πείσει γι' αυτό...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙ μεταρρυθμίσεις «για να γίνει ανταγωνιστική», είπε στο μεταξύ χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Δε φτάνει που κάνει όσα κάνει, αισθάνεται και τόσο περήφανος ώστε να τα διαφημίζει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εμείς τον πληροφορούμε ότι «μεταρρυθμίσεις» κάνει μόνο η κυβέρνησή του. Η Ελλάδα αντιθέτως δεν προσπαθεί να γίνει ανταγωνιστική, αλλά να ...επιβιώσει, αφού πληρώνει τις «μεταρρυθμίσεις» αυτές.

«Ελλάδα», βλέπετε, δεν είναι οι πολυεθνικές και οι φατρίες συμφερόντων που επικροτούν την πολιτική της ΝΔ. Είναι οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι μικρομεσαίοι, που η κατάστασή τους χειροτερεύει συνεχώς.