ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
«Ζει κι είναι κοντά μας»...

Πολιτική εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη πραγματοποιήθηκε, προχτές, στην Αμαλιάδα, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του

Τρίτη 17 Απρίλη 2007

«O Μπελογιάννης ζει μέσ' στην καρδιά μας./ Ο Μπελογιάννης ζει πάν' στις κορφές./ Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας,/ στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές». Ο στίχοι από το μελοποιημένο ποίημα του Δ. Ραβάνη - Ρεντή γέμισαν την πλατεία «Νίκος Μπελογιάννης», στην Αμαλιάδα. Η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τίμησε - και φέτος - τον ήρωα κομμουνιστή, με αφορμή τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του. Ηταν 30 Μάρτη του 1952, χαράματα, όταν ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Δημήτρης Μπάτσης, Νίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης έπεφταν νεκροί, χτυπημένοι από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος των ιμπεριαλιστών και των εγχώριων εκφραστών τους.

Μικροί και μεγάλοι, απ' τη γενέτειρά του και όχι μόνο, βρέθηκαν στην πολιτική εκδήλωση. Τα κατακόκκινα στεφάνια στόλισαν το μνημείο, στο κέντρο της πλατείας, ενώ σε όλη τη διάρκεια λειτουργούσε μικρή έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας. Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΚΟ Αμαλιάδας Γιάννα Κουτρουμπή, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος υπογράμμισε: «Θυμόμαστε, τιμάμε τον κομμουνιστή, τον επαναστάτη, τον άνθρωπο που έκανε το άλμα στον ουρανό γιατί αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στα πιο υψηλά ιδανικά, στη θεωρία που εμπνεύστηκαν τα πιο φωτεινά μυαλά».


Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο Ν. Μπελογιάννης δεν είναι απλά ένα ιστορικό πρόσωπο, μια ηρωική μορφή που έρχεται απ' το παρελθόν του κομμουνιστικού κινήματος, όπως αρκετοί θέλουν να τον παρουσιάζουν. Η θυσία και η δράση του, η υπόθεση που υπηρέτησε, συμβολίζουν τον τιτάνιο αγώνα του λαού μας με τους εκμεταλλευτές του». Σημείωσε ότι, «όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και ο Μπελογιάννης δε γεννήθηκε ήρωας. Απέδειξε όμως ότι όταν ο άνθρωπος έχει σταθερές πεποιθήσεις, όταν εμπνέεται από υψηλά ιδανικά, όταν αφιερώνεται σε μια δίκαια υπόθεση, μπορεί να ξεπερνάει και τα πιο δύσκολα εμπόδια. Απέδειξε ότι οι κομμουνιστές επειδή αγαπάνε με πάθος τη ζωή είναι ικανοί να θυσιαστούν γι' αυτή».

Κλείνοντας την εκδήλωση, μίλησε για την «παρακαταθήκη που μας αφήνει ο Ν. Μπελογιάννης», θυμίζοντας τα λόγια του: «Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω»...

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, πλήθος εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων ο Γρ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, αντιπροσωπεία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηλείας, αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής κ.ά.