15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΔΥΕ
Το φιλειρηνικό κίνημα ένα βήμα μπροστά

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου

Τρίτη 24 Απρίλη 2007

Αποψη από τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Στην αριστερή φωτογραφία, το προεδρείο
Ενα βήμα μπροστά, για πιο δυνατή Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), πιο αποτελεσματική στη δράση, ένα βήμα παραπέρα του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, σηματοδοτεί το 15ο Συνέδριό της, που έγινε το Σάββατο και την Κυριακή στη Νίκαια. Πήραν μέρος 400 σύνεδροι από 100 Επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας και εκλέχτηκαν το νέο 75μελές Εθνικό Συμβούλιο και η νέα 16μελής Γραμματεία. Η πλούσια συζήτηση που έγινε, έφερε στο προσκήνιο τα ζητήματα που αφορούν στην παραπέρα ανάπτυξη της δράσης των Επιτροπών Ειρήνης και στην ανάγκη ανάπτυξης διεθνών πρωτοβουλιών ενάντια στις ξένες βάσεις και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Χαιρετίζοντας ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, αναφέρθηκε στην επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας, τονίζοντας ότι καμία «νέα τάξη πραγμάτων» που επιχειρεί να επιβάλει το σκοταδισμό δε θα περάσει.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, Ε. Μαχαίρας, κάλεσε όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις της χώρας να συμμετάσχουν στη συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου πάλης κατά του ιμπεριαλισμού.

Παρών ήταν και ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Ερμες Ερνάντες Ερέρα, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο σε όλο τον κόσμο. Τώρα η ελπίδα ξαναγεννιέται. Εχουμε νέες θετικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Λ. Αμερική». Η καλύτερη απάντηση, είπε, είναι η ανάπτυξη των προοδευτικών δυνάμεων, της δύναμης των λαών σε όλο τον κόσμο.


Η Β. Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας, αναφέρθηκε στο όλο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται σήμερα η ανθρωπότητα και τη θέση της Ελλάδας σε αυτό. «Στην επιθετική αυτή δραστηριότητα, είπε, συμμετέχει ενεργά και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας, όπως εκφράζεται με τη συνυπογραφή της στις αποφάσεις του NATO και της ΕΕ, τη συμμετοχή και τη διατήρηση στις δυνάμεις κατοχής εναντίον άλλων λαών (Κόσσοβο, Αφγανιστάν, κλπ.), τη διατήρηση αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός μας (Σούδα, Ακτιο, κλπ.) που λειτουργούν ως ορμητήρια για τις σφαγές άλλων λαών, όπως συνέβη με τον πόλεμο στο Ιράκ, την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος της χώρας από αμυντικό σε επιθετικό, τη διάθεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τις ΝΑΤΟικές επιθετικές ανάγκες, την επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, των μέτρων παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος (κάμερες, περιορισμός διαδηλώσεων, χτύπημα λαϊκών κινητοποιήσεων, κλπ.)».

Για τη δράση του φιλειρηνικού κινήματος επισήμανε την ανάγκη οι Επιτροπές Ειρήνης να έχουν πρόγραμμα με συνεχή και μόνιμη λειτουργία. Να γίνουν οντότητες και άξονας συσπείρωσης των φορέων στο χώρο ευθύνης τους. «Μόνο με τέτοια λειτουργία, τόνισε, με σαφή, πάντα και χωρίς ταλάντευση, δράση από τον αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕΔΥΕ και με άνοιγμα σε όλο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραπέρα οργανωτική ανάπτυξη, για ένα κίνημα ειρήνης που θα ενημερώνει, θα αποκαλύπτει και θα κινητοποιεί το λαό με σωστό αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο».

Ο Θ. Παφίλης, γγ της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της ιδεολογικής παρέμβασης του κινήματος ειρήνης στην κοινωνία και μέσα στο λαϊκό κίνημα, τονίζοντας την ανάγκη μέσα από τη διευρυμένη δράση των Επιτροπών Ειρήνης να μπολιάσει αντιιμπεριαλιστικά το εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα.

Τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά τους στο κίνημα ειρήνης απονεμήθηκαν στον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο, στον Παναγιώτη Παπανικολάου, επίτιμο πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Πειραιά, στον Σπύρο Σερμακέζη, υποστράτηγο ε.α., επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΔΥΕ, στον Σεραφείμ Καλιαντάση, επίτιμο πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λουτρακίου, και στον Ευάγγελο Βολουδάκη, από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων.

Παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων μαζικών φορέων, πολλοί από τους οποίους απηύθυναν χαιρετισμό.