ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Απαντούν με αγώνες στον κυβερνητικό εμπαιγμό
Σάββατο 28 Απρίλη 2007

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Σε αγωνιστική εγρήγορση βρίσκονται οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, μπροστά στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης να απαντήσει θετικά στο δίκαιο αίτημα για μόνιμη, σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Χτες, εκατοντάδες συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Ευελπίδων όπου εκδικαζόταν υπόθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων 27 συναδέλφων τους, στο «φόντο» της απόφασης του Αρείου Πάγου που εγκρίνει την ανάκληση των ασφαλιστικών μέτρων, καθιστώντας έτσι την ήδη αδιέξοδη, πολιτικά, διεκδίκηση του αιτήματος της μονιμοποίησης, μέσω της δικαστικής οδού, εντελώς ανενεργό. Να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ, καλυπτόμενο πίσω από αυτή την απόφαση, ζήτησε, μέσω των νομικών του εκπροσώπων, να μην εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, γεγονός που θα σήμαινε την απόλυση των εργαζομένων. Ωστόσο, μπροστά και στο αγωνιστικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τους συγκεντρωμένους, το δικαστήριο έδωσε παράταση ενός μήνα με διατήρηση της προσωρινής διαταγής επιστροφής των εργαζομένων στις θέσεις τους.

Αυτή τη στιγμή στο ΥΠΠΟ εργάζονται 1.050 άνθρωποι με καθεστώς ασφαλιστικών μέτρων και είναι σαφές πως στην - πιθανότερη - περίπτωση που τα δικαστήρια θα πάψουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές, θα ξεκινήσει άγριο «πογκρόμ» απολύσεων που θα αντικατασταθεί από νέες «φουρνιές» συμβασιούχων και συνέχιση της εργασιακής ομηρίας. Αυτή τη φορά με ...«κεντρικό έλεγχο», όπως προβλέπει η «περίφημη» τροπολογία περί πρόσληψης ωρομισθίων από την κεντρική υπηρεσία και όχι από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται...

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι με πανό και συνθήματα πορεύτηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου λόγω της απουσίας του υπουργού και του γενικού γραμματέα συναντήθηκαν με υπηρεσιακό, πλην αναρμόδιο, παράγοντα, ο οποίος «δεσμεύτηκε» απλώς ότι ...θα μεταφέρει τα αιτήματα. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι για την ερχόμενη Τετάρτη, 10 το πρωί στην Ακρόπολη.

Στο μεταξύ χτες το ΚΚΕ κατέθεσε εκ νέου Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού για το θέμα των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ. Ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος σημειώνει ότι το 2007 συμπληρώνεται το 24μηνο εργασίας που (κατά το ΠΔ164/04) αποτελεί το όριο παραμονής στην εργασία της πλειοψηφίας των συμβασιούχων και στο ΥΠΠΟ. «Αν οι συμβασιούχοι απολυθούν, το ΥΠΠΟ θα στερηθεί ενός μεγάλου αριθμού ειδικευμένου προσωπικού με τεράστια πείρα, που χωρίς αυτό δε θα παρέχονται οι εντελώς απαραίτητες υπηρεσίες που έχει ανάγκη το υπουργείο. Τότε θα αναγκαστεί να προσλάβει νέους και άπειρους για το έργο, ανακυκλώνοντας το πρόβλημα της ομηρίας» σημειώνεται στην Ερώτηση και προστίθεται ότι 800 αμειβόμενοι από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για εκτέλεση αρχαιολογικού έργου παραμένουν απλήρωτοι για 3 μήνες, ενώ εκατοντάδες άλλοι συμβασιούχοι, που εργάζονται στο υπουργείο, παραμένουν απλήρωτοι για 2 μήνες περίπου.

«Το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα για όλους τους συμβασιούχους χωρίς προϋποθέσεις», καταλήγει ο βουλευτής.