ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
«Αλματα» αδιαφάνειας που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000

«Αθήνα 2004»

Η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου. Ενα από τα πέντε έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ
Με «άλματα» για να «ανακτηθούν οι χρόνοι», «έντονους ρυθμούς» και «συντονισμένες ενέργειες», θα προχωρήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατασκευή των πέντε ολυμπιακών έργων που υπάγονται στην αρμοδιότητά του, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων.

Αυτό ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, ο οποίος παρουσίασε τα χρονοδιαγράμματα για την αποπεράτωση των έργων. Πρόκειται για το Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας και κανόε καγιάκ στο Σχινιά, κανόε σλάλομ στο Ριζάρι Μαραθώνα, ιστιοπλοΐας στον Αγιο Κοσμά, μπέιζμπολ, σόφτμπολ, χόκεϊ, μπάντμιντον, τοξοβολίας στο Ελληνικό και τις εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό Ορμο. Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής έχει αφετηρία το Γενάρη του 2002 και τερματισμό το Μάη του 2004.

Αυτό που δε διευκρινίστηκε είναι αν τα άλματα, για τα οποία έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συνεπάγονται μεγαλύτερες οικονομικές αξιώσεις από τους εργολάβους που θα αναλάβουν να κατασκευάσουν τα έργα. Αλλωστε, για να γίνουν τα «άλματα» πρέπει να συμφωνήσουν και αυτοί που θα τα κάνουν, με το απαραίτητο παχυλό «φιλοδώρημα» βέβαια, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του μετρό της Αθήνας... Ενα έργο που, μόνο ένα μικρό του μέρος που λειτουργεί από τον περασμένο Γενάρη, κόστισε 713 δισ. δρχ., αν και το κόστος για ολόκληρο το έργο που προέβλεπε η αρχική συμφωνία ήταν 172,5 δισ. δρχ.!

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι τα πέντε έργα θα προχωρήσουν με «σφιχτές» διαδικασίες και «μηδενισμό του χρόνου λήψεως των αποφάσεων», κατά το πρότυπο του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Ορους που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ στο σχετικό πρόγραμμα που έχουν εκπονήσει και το οποίο παρουσίασε προχτές ο «Κυριακάτικος Ρ». Αυτές οι διαδικασίες συνεπάγονται αδιαφανείς και «φωτογραφικές» διαδικασίες. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ χτες ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται να προωθηθεί και να γίνει καμία μελέτη και κανένα έργο με απευθείας ανάθεση ή με φωτογραφικές διατάξεις».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των πέντε έργων φτάνει τα 120 δισ. δραχμές και - σύμφωνα με τον υπουργό - θα καλυφθεί από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Συγκεκριμένα:

Μέχρι το τέλος του 2000 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης των μελετών. Για τα Ολυμπιακά κέντρα κωπηλασίας, κανόε καγιάκ και κανόε σλάλομ υπολογίζεται ότι έως τα μέσα του 2001 θα έχουν εκπονηθεί οι μελέτες, ενώ για τα υπόλοιπα τρία ως το τέλος του 2001. Κάθε τρίμηνο θα δίνεται στη δημοσιότητα ένας απολογισμός.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μίλησε για «συναίνεση» και «εθνική υπόθεση», ενώ ανέφερε πως θα συναντηθεί με τον Ζ. Ρογκ, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, που θα επισκεφτεί την Πέμπτη και Παρασκευή την Αθήνα.