ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Οι αγωνιστές δεν ξεχνούν
Τρίτη 22 Αυγούστου 2000

Ηταν πρωί της 17ης Αυγούστου του 1944 και η Κοκκινιά βρέθηκε περικυκλωμένη από πάνοπλες δυνάμεις των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. Η διαταγή ήταν όλοι οι άνδρες από 14 - 60 χρονών να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Οσίας Ξένης. Τα όπλα βρόντηξαν. Η πλατεία πλημμύρισε στο αίμα. Η Κοκκινιά βυθίστηκε στο πένθος.

56 χρόνια μετά και στην ίδια πλατεία βρέθηκαν προχτές το πρωί όσοι επιμένουν να θυμούνται και να αγωνίζονται. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και νέοι τίμησαν και φέτος «τους ήρωες που δε λύγισαν»... «Η 17η Αυγούστου αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ηρωικής έξαρσης που έζησε ο λαός αυτής της πόλης. Μια επέτειος που ακτινοβολεί τα πιο πλούσια διδάγματα για τη ζωή και τον άνθρωπο», τόνισε ο Δημήτρης Μαυράκης εκ μέρους του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Νίκαιας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η παραχαραγμένη και πλαστογραφημένη ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και να διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης όπως την έγραψε με τους αγώνες του ο λαός. «Η γενιά της Εθνικής Αντίστασης δίνει την υπόσχεση ότι τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού θα μεταλαμπαδευτούν και στις νέες γενιές», κατέληξε ο Δημ. Μαυράκης.

Να πάρει θέση, κάλεσε η Δέσπω Κρομμυδάκη από την Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας», την κυβέρνηση για ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους αντιστασιακούς, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το γερμανικό δάνειο. «56 ολόκληρα χρόνια και πάλι αρχίζουμε από την αρχή. Ο λαός δεν έπαψε να αγωνίζεται, γιατί παραμένουν άλυτα τα προβλήματα. Το ποτήρι θα ξεχειλίσει. Ο λαός δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, για να βάλει φρένο στον εμπαιγμό του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει να παίζει διπλό χαρτί», υπογράμμισε η Δ. Κρομμυδάκη.

Σε αντίθεση, πάντως, με τους επιζώντες της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης, όχι μόνο δε φαίνεται να συμμερίζεται τα μηνύματα αυτού του αγώνα, αλλά επιχείρησε για μια ακόμα φορά να παραχαράξει την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και να παραποιήσει τους αγώνες των κομμουνιστών. Κι ενώ ως δημοτική αρχή έχει κάνει τα πάντα, για να αποδυναμώσει τη συμμετοχή του λαού της Κοκκινιάς στις εκδηλώσεις, ζήτησε για άλλη μια φορά τη μεταφορά της ημερομηνίας του εορτασμού, επικαλούμενος ότι «κάποιοι δεν μπορούν να αφήσουν τις διακοπές για να είναι παρόντες». Δε διευκρίνισε αν η εκτίμησή του αφορούσε τους βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος που έλαμψαν διά της απουσίας τους.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Σήφης Κωτσαντής εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου εκ μέρους της «Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας», ο Παν. Κρητικός εκ μέρους της Βουλής, εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σωματείων, συνδικάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε πορεία προς το κοινοτάφειο των εκτελεσθέντων στο Γ` Νεκροταφείο.