ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρασκευή 4 Μάη 2007

Χαράλαμπος Ζούπινας
Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Μπάμπης) ΖΟΥΠΙΝΑΣ γεννήθηκε το 1922 στην Κωστομέρα και πέθανε στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη το 2005. Ηταν δάσκαλος στην Ανδρίτσαινα. Αγωνίστηκε ενάντια στη δικτατορία Μεταξά. Στην Κατοχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ. Εγινε μέλος του ΚΚΕ. Στον ΕΛΑΣ (όπως τον δείχνει η φωτογραφία) ήταν καπετάνιος Τάγματος.

Μετά τη Βάρκιζα, στέλεχος του Κόμματος, συνέχισε τη δράση του. Στρατολογώντας μαχητές για το ΔΣΕ πιάστηκε, καταδικάστηκε από Στρατοδικείο και κρατήθηκε 10 χρόνια στις φυλακές Ακροναυπλίας, Αίγινας και σε άλλες.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος ήταν στέλεχος της ΕΔΑ. Μετά την πτώση της χούντας ήταν μέλος της ΚΟΒ Εξαρχείων. Με πολύ κλονισμένη την υγεία του έμεινε επί 18 χρόνια κατάκοιτος. Πιστός όμως και ακλόνητος στις ιδέες του έως την τελευταία πνοή του.

Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς προσφέρω στη μνήμη του 50 ευρώ για το Ιδρυμα «Γκιόργκι Δημητρόφ» στη Σόφια.

Ο αδελφός του Αρίστος Ζούπινας

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τα οράματά του, προσφέρουμε στη ΝΕ Τρικάλων 30 ευρώ.

Τάσος - Αρετή Διαμαντή

* * *

Στη μνήμη των τριών ηρώων ΕΠΟΝιτών του «Κάστρου Υμηττού» - Κ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, Θ. ΚΙΟΚΜΕΝΙΔΗ, Μ. ΑΥΓΕΡΗ - η οικογένεια της αγωνίστριας Ελένης Δήμου - Τρανού πρόσφερε 500 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ.