ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2006
Ηρθε η ώρα της Εφορίας

Τι εκπτώσεις δικαιούνται μισθωτοί - συνταξιούχοι

Σάββατο 5 Μάη 2007

Αρχισε η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων
Συμπληρωματικό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα κάνει η εφορία. Η κυβέρνηση της ΝΔ «φρόντισε» να παγώσει τα αφορολόγητα όρια και τη φορολογική κλίμακα στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Να σημειωθεί πως οι πρόσφατες «αλλαγές» που νομοθετήθηκαν «πιάνουν» τα φετινά εισοδήματα (έτους 2007) που θα δηλωθούν και εκκαθαριστούν την επόμενη χρονιά. Η φορολεηλασία από την πλευρά των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) είναι εξ αρχής δεδομένη. Από την άλλη πλευρά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να εξαντλήσουν τις παρεχόμενες δυνατότητες μείωσης του φόρου που αναλογεί.

Οι μειώσεις του φόρου που αναλογεί χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Η πρώτη αφορά αυτές που μειώνουν το συνολικό εισόδημα. Η δεύτερη κατηγορία αφορά αυτές που μειώνουν - σε ένα ορισμένο ποσοστό και με ένα ορισμένο πλαφόν - το φόρο που προκύπτει. Να σημειώσουμε πως οι παρεχόμενες δυνατότητες δε συνεπάγονται αναγκαστικά και φοροεκπτώσεις. Για παράδειγμα, ένας μεροκαματιάρης με εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο (κάτω από 11.000 ευρώ) δεν έχει τίποτα να ωφεληθεί από αυτές. Η Εφορία σε καμία περίπτωση δεν «επιδοτεί». Το μόνο που επιστρέφει είναι ένα ορισμένο ύψος ή και το σύνολο του φόρου που είτε ήδη έχει παρακρατηθεί είτε μειώνει το τελικό ποσό.

Στη βάση των φορολογικών νόμων οι παρεχόμενες εκπτώσεις καθορίζονται ως ένα ποσοστό πάνω στο αφορολόγητο όριο που ισχύει κάθε φορά. Επομένως, η κυβέρνηση της ΝΔ με τη «μη τιμαριθμοποίηση» της κλίμακας «κλέβει» και από τις φοροεκπτώσεις. Πρακτικά για τη μεγάλη γκάμα των λαϊκών νοικοκυριών οι «εκπτώσεις» διαμορφώνονται ως εξής:

Μειώσεις από το εισόδημα
Εκπτώσεις φόρου