«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τσεχία
Κυριακή 6 Μάη 2007

Οι νέοι κομμουνιστές πρωτοστατούν στο κίνημα κατά των βάσεων στην Τσεχία
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους λαούς των συγκεκριμένων χωρών όσο και γενικότερα στην Ευρώπη. Ηδη, υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους λαούς αυτών των χωρών, ενώ στην Τσεχία μια σειρά δήμοι, που γειτονεύουν με την περιοχή, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί το σύστημα ραντάρ της «ασπίδας» σχεδιάζουν τη συμβολική διεξαγωγή δημοψηφίσματος, παρά την αντίθεση της κυβέρνησης να διεξάγει ένα πανεθνικό δημοψήφισμα.

Πρόσφατα, με αφορμή το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Στιράντ Μούσιλ, εκπρόσωπο του Τσέχικου Κινήματος Ειρήνης και μέλος της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «αρχικά οι ΗΠΑ επιδίωκαν να εγκαταστήσουν ολόκληρο το σύστημα της "αντιπυραυλικής ασπίδας" στην Τσεχία αλλά λόγω των σημαντικών διαμαρτυριών του λαού, αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να εγκαταστήσουν το πυραυλικό σύστημα στην Πολωνία και το σύστημα ραντάρ στην Τσεχία». Ο εκπρόσωπος του τσέχικου κινήματος ειρήνης υπογράμμισε επίσης και την εντεινόμενη αντικομμουνιστική προπαγάνδα που σημειώνεται, όπου καλλιεργείται ένας γενικευμένος φόβος και προσπάθεια ο λαός να μείνει παθητικός παρατηρητής. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ωστόσο, υπάρχει σημαντική δραστηριοποίηση των Τσέχων στο θέμα της εγκατάστασης της «ασπίδας». Ο Στ. Μούσιλ σημειώνει ότι σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα «πρωτοστάτες είναι τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι τόσο της ΚΕΝ όσο και του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας. Η ΚΕΝ διεξάγει μια καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στα αμερικανικά σχέδια και έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 85.000 υπογραφές, και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν πολλές περισσότερες».

Η συλλογή υπογραφών ενάντια στην αντιπυραυλική«ασπίδα» συνεχίζεται
Στην Τσεχία δραστηριοποιείται γι' αυτό το θέμα η οργάνωση «Οχι στις Βάσεις» που συμπεριλαμβάνει περίπου 40 άλλες οργανώσεις - ανάμεσά τους και η ΚΕΝ, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις, νέοι χριστιανοί, μουσουλμάνοι, φοιτητές και άλλοι. «Σ' αυτό συγκαταλέγονται και κάποιοι αντικομμουνιστές», προσθέτει ο συνομιλητής μας και γι' αυτό «είναι αναγκαία η δραστηριοποίηση του τσέχικου κινήματος ειρήνης, ενός αριστερού κινήματος που θα αντιτίθεται ενάντια σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Το επόμενο διάστημα, πάντως, έχουν προγραμματιστεί μια σειρά κινητοποιήσεις και δραστηριότητες, αφού αυτή τη βδομάδα ξεκινά η πρώτη φάση των συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Τσεχίας για την «ασπίδα».

Διεθνής Διάσκεψη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Μια πρώτη τέτοια ενέργεια ήταν και η χτεσινή Διεθνής Διάσκεψη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, που διοργάνωσε η Οργάνωση «Οχι στις βάσεις» με αιχμή την «ασπίδα» που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, καθώς και εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης και άλλων οργανώσεων από Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία και Μεγάλη Βρετανία. Μαζικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του Μάη, ενώ ετοιμάζεται «θερμή υποδοχή» στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις αρχές του Ιούνη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ