Είδες η ΕΕ;
Τρίτη 8 Μάη 2007

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη λαϊκή παροιμία «τι 'χες Γιάννη τι 'χα πάντα», θυμίζει η τακτική που ακολουθεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με το διευθυντήριο των Βρυξελλών και τους κάθε είδους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου» και των αντιλαϊκών πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας, σε βάρος των εργαζόμενων χωρίς ημερομηνία λήξης. Την παροιμία, μας την υπενθύμισε η έκθεση της ΕΕ με τις εαρινές προβλέψεις, για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Τηρώντας την παράδοση του «μαστίγιου και του καρότου», οι συντάκτες της έκθεσης - μετά και τις σχετικές διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ - αποφάνθηκαν πως τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα βγει από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης (μπήκε το 2004) αφού μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Στα πλαίσια αυτά, ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια, προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις 5 Ιούνη την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης ενώ αποφάνθηκε θετικά και για την έγκριση της αναθεώρησης του ΑΕΠ που εμφανίζει την Ελλάδα «πλουσιότερη κατά 26%».

Παραβλέποντας τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Ελλάδα θα κληθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη να επιστρέψει στην ΕΕ γύρω στα 2 δισ. ευρώ (το ποσό αυτό θα καταβληθεί εφάπαξ επειδή με την αναθεώρηση του ΑΕΠ η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πλουσιότερη κατά 26%) ο Χ. Αλμούνια υπέδειξε στους κυβερνώντες να συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας σε βάρος των εργαζόμενων, για το καλό της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων! Δηλαδή κυβέρνηση και Βρυξέλλες, τα θέλουν μονά ζυγά δικά τους...

Είδες η ΕΕ (και η κυβέρνηση, θα λέγαμε εμείς);