ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΕ ΣΕΡΡΕΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ριζοσπαστική ψήφο στην κάλπη
Τρίτη 8 Μάη 2007

«Χιλιάδες αγώνες να κάνεις, αυτοί θα πάνε χαμένοι, όταν δεν οδηγούν σε πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγές. Ο σπουδαστικός κι ο φοιτητικός αγώνας δεν είναι μόδα, δεν είναι μία έκρηξη. Εχει στόχους κι αφού έχει στόχους πρέπει να ολοκληρώνονται και με αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης μέσα στα όργανα», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε σπουδαστές και φοιτητές κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο ΤΕΙ Σερρών, και το απόγευμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της περιοδείας συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Σερρών με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ε. Μουρατίδη και εκπροσώπους του ΕΣΕΠ και των εκτάκτων εργαζομένων του ΤΕΙ. Στη συζήτηση τέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα του ΤΕΙ Σερρών, που αφορούν στην υλικοτεχνική υποδομή (δεν υπάρχουν εστίες, ελλείψεις σε αίθουσες, εργαστήρια, βιβλία κλπ.), αλλά και στο εκπαιδευτικό προσωπικό (80% του προσωπικού είναι έκτακτο και το 20% μόνιμο). Προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο και των επιλογών της ΕΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι «η εμπορευματοποίηση κι η ιδιωτικοποίηση, που περνάει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα έχει μεγάλο θύμα την επαγγελματική μόρφωση και ειδίκευση. Και ειδικά τα ΤΕΙ θα δεχτούν ένα μεγάλο χτύπημα. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και αν η απάντηση δεν είναι πολιτική και δεν απαντήσει το φοιτητικό κίνημα, τότε τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο». Αργότερα, συναντήθηκε και με τον πρύτανη του ΑΠΘ Α. Μάνθο.

Motion Team

...και στα ΤΕΙ Σερρών
Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ, ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Κ. Αβραμόπουλος, ο Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ Ν. Χριστάνης καθώς και πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγώνας, ρήξη, ανατροπή

Με συνθήματα και παρατεταμένα χειροκροτήματα υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οι εκατοντάδες φοιτητές που γέμισαν ασφυκτικά το μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και μετέτρεψαν την εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της Καμπάνιας για την Παιδεία, και με αφορμή τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, σε βήμα έκφρασης της απόφασής τους να δώσουν προοπτική στους αγώνες τους και με την ψήφο τους. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ και του ΑΠΘ.

Η Αλέκα Παπαρήγα ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία λαϊκή Παιδεία παρουσιάζοντας τις θέσεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για την έρευνα και τη σύνδεσή τους με την παραγωγή. Μιλώντας μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος σημείωσε:

«Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πραγματοποίησαν μεγάλους αγώνες και στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια, όλη τη χρονιά. Αγώνες έγιναν και στα γυμνάσια και στα λύκεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Εμείς θα το πούμε καθαρά: Πρέπει τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών να αποτυπώσουν την εμπειρία που διαμορφώθηκε στη διάρκεια των αγώνων. Αν το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δε θέλει να περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16, δε θέλει να περάσει η ιδιωτικοποίηση, ή να υπερισχύσουν οι κοινοτικές οδηγίες έναντι του Συντάγματος, που κατοχυρώνει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, πρέπει αυτό να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Πρέπει αυτές οι εκλογές να οδηγήσουν σε μία σύνθεση των οργάνων τέτοια που να μπορεί να έχει συνέχεια αυτός ο αγώνας. Τα ίδια λέμε και στους εργάτες και στους αγρότες. Γιατί χιλιάδες αγώνες να κάνεις, αυτοί θα πάνε χαμένοι, όταν δεν οδηγούν σε πολιτικές ανακατατάξεις κι αλλαγές.

Motion Team

Από την ομιλία στο Αριστοτέλειο...
Ο σπουδαστικός και φοιτητικός αγώνας δεν είναι μόδα, δεν είναι μία έκρηξη. Εχει στόχους κι αφού έχει στόχους πρέπει να ολοκληρώνονται και με αλλαγές στο συσχετισμό δύναμης μέσα στα όργανα. Και, δυστυχώς, στο σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα ο συσχετισμός δύναμης δεν εκφράζει αυτό που υπάρχει στη βάση», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα.

Και προέτρεψε: «Οι φοιτητικές κι οι σπουδαστικές εκλογές πρέπει να εκφράσουν αυτό που συντελέστηκε. Εχει σημασία το φοιτητικό κίνημα να έχει όργανα και να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης θετικά. Γιατί όταν δεν έχεις όργανα δεν μπορείς να εκφράσεις τη θέληση της πλειοψηφίας σωστά. Λένε κάποιοι "χρειάζονται επιτροπές" κλπ. Χρειάζονται κι οι επιτροπές αλλά χρειάζονται κατ' αρχήν όλες οι διαδικασίες κι η δομή του φοιτητικού κινήματος, η υπεύθυνη τοποθέτηση στα όργανα κλπ. Οπου ακούτε "αυτόνομα" και "ακομμάτιστα", να ξέρετε ότι εκεί περνάει μεγαλύτερη πίεση για εξάρτηση», είπε.

Τα ΤΕΙ να δώσουν ριζοσπαστικό αποτέλεσμα

Την ανάγκη, ιδιαίτερα τα ΤΕΙ, να δώσουν ριζοσπαστικό αποτέλεσμα, να στηρίξουν την ΠΚΣ, την παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Αν δούμε την κοινωνική σύνθεση του ΤΕΙ, παρατηρούμε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία των σπουδαστών είναι από οικογένειες λαϊκών στρωμάτων. Η αναλογία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη στα ΤΕΙ από ό,τι σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και στις πλάτες των σπουδαστών των ΤΕΙ παίχτηκαν μεγάλα παιχνίδια. Εμείς έχουμε απαίτηση να βγάλουν συμπεράσματα κι οι σημερινοί σπουδαστές, οι παλιοί και νέοι πτυχιούχοι, και οι διδάσκοντες». Επίσης σημείωσε πως «οι προτάσεις για "ανωτατοποίηση" είναι παγίδα, είναι μύθοι που κοροϊδεύουν».


Motion Team

Και κατέληξε: «Η Παιδεία είναι μέρος του πολιτικού προβλήματος. Η Παιδεία σχετίζεται με το τι κοινωνία έχεις, τι οικονομία, τι εποικοδόμημα. Εμείς έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση: Ολα τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα ενιαίο μορφωτικό επίπεδο είτε είναι απόφοιτοι λυκείου, είτε αποφοιτήσουν από επαγγελματική σχολή είτε από πανεπιστήμιο».