ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Συνεχίζουμε κλιμακώνουμε τον αγώνα!

Ανακοίνωση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων για την Πρωτομαγιάτικη απεργία, τα αντιδραστικά νομοσχέδια και την εξέλιξη στις Συμβάσεις

Πέμπτη 10 Μάη 2007

ΛΕΠΙΔΗΣ

Από την περιφρούρηση της απεργίας την 1η του Μάη στο λιμάνι του Πειραιά
«Η αγωνιστική και καθολική επιτυχία της 24ωρης Πρωτομαγιάτικης απεργίας των ναυτεργατών, των εργαζομένων, παρά την υπονομευτική 4ωρη στάση που κήρυξε η πλειοψηφία της ΠΝΟ, σηματοδότησε την απαίτηση για τη συνέχιση των πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων». Αυτό επισημαίνουν με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», χαιρετίζοντας τους ναυτεργάτες γι' αυτή τη μεγάλη μάχη που έδωσαν και καλώντας τους να απαιτήσουν από τα ναυτεργατικά σωματεία και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να συμμετάσχουν στην απεργία της 15ης του Μάη και να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό.

Την ανάγκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων, σύμφωνα με τα σωματεία, επιβάλλουν οι νέες εξελίξεις που σηματοδοτούνται από την ένταση της επίθεσης κυβέρνησης και εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων του κλάδου. Οι εξελίξεις αυτές έχουν να κάνουν με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στη Βουλή και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επέκταση του μέτρου που ισχύει στην κρουαζιέρα στην ποντοπόρο ναυτιλία, για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εφοπλιστές στο ΝΑΤ. Χτύπημα της δεκάμηνης λειτουργίας των ακτοπλοϊκών πλοίων με απροσδιόριστο χρονικό όριο της ετήσιας επιθεώρησης, που ήταν 2 μήνες. Μεταφορά χρημάτων από τα κεφάλαια του ΝΑΤ για την κάλυψη της επικουρικής σύνταξης.

Με τις πλάτες της ΠΝΟ

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, όπως επισημαίνεται από τα σωματεία, οι εφοπλιστές πρόβαλαν και απαίτησαν προκλητικά κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, με εποχιακή απασχόληση ανάλογα με τις ανάγκες τους, αυξήσεις κοροϊδίας 2,5% για την ποντοπόρο ναυτιλία και 3% για δύο χρόνια στην ακτοπλοΐα, κατάργηση του ΠΔ 177/74 που καθορίζει τις συνθέσεις των πλοίων. Παράλληλα, τα σωματεία προειδοποιούν ότι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στην ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

Οσον αφορά την πλειοψηφία της ΠΝΟ «όλο και πιο ωμά και απροκάλυπτα συντάσσεται με ΥΕΝ - εφοπλιστές και πρωταγωνιστεί ώστε να προωθηθεί η αντιναυτεργατική - αντιλαϊκή πολιτική».

Τα σωματεία, καταθέτοντας το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ναυτεργατικές ανάγκες, καλούν τους ναυτεργάτες, όλους τους εργαζόμενους «να καταδικάσουν στο σύνολό της την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τις υποταγμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, να οργανωθούν δημιουργώντας επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια», για την οργάνωση νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εξελίξεις στη Ναυτιλία και η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών (2020-08-01 00:00:00.0)
«Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει...» (2019-12-25 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν πλοία με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και στις εσωτερικές συγκοινωνίες (2018-09-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-09 00:00:00.0)
Εκκληση στην ΠΝΟ για οργάνωση αγώνων (2001-02-23 00:00:00.0)