«ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ»
Πρόταση αλληλεγγύης και ειρήνης
Κυριακή 13 Μάη 2007

Associated Press

Στις 15 Απρίλη έγινε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική συνέλευση όπου επικράτησε το ΝΑΙ με συντριπτικό 80%. Το Εκουαδόρ χαράσσει μια νέα πορεία
Στην παρουσίαση του «Σχεδίου Εκουαδόρ», προχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα ο Πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, που ουσιαστικά προσπαθεί να αποτελέσει το αντίβαρο στο γνωστό «Σχέδιο Κολομβία». Δηλαδή, το σχέδιο γενοκτονίας των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος της Κολομβίας, από την αντιδραστική κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, μετά τη νίκη λαϊκών ηγετών στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία και το Εκουαδόρ. Οπως ανακοίνωσε ο Κορέα, πρόκειται για σχέδιο «στήριξης του πληθυσμού των βόρειων συνόρων της χώρας και αποτελεί μια δημιουργική απάντηση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών ασφάλειας για τους Εκουαδοριανούς και τους Κολομβιανούς που ζουν στην περιοχή», και πρόκειται για ανθρώπους αναγκαστικά πρόσφυγες, λόγω της συνεχιζόμενης κρατικής τρομοκρατίας. Στο Εκουαδόρ υπάρχουν 14.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από την Κολομβία και 25.000 αιτήσεις για άσυλο, εκτός από τους 250.000 βίαια εκτοπισμένους Κολομβιανούς που χρίζουν προστασίας, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ACNUR). «Πρόκειται για μια υπεύθυνη και αλληλέγγυα απάντηση, η οποία αξίζει διεθνούς στήριξης», υπογράμμισε από πλευράς της η υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.

Υπεύθυνοι για την εκτέλεση του σχεδίου θα είναι η Αντιπροεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και ο Συντονιστής της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας.

Το «Σχέδιο Εκουαδόρ» βασίζεται σε τρεις άξονες: Στην ενίσχυση ενός πολιτισμού της ειρήνης, στην ασφάλεια των πολιτών και τη μείωση της φτώχειας. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ θα διαθέσει 135 εκατ. δολάρια, με πρόθεση να διπλασιάσει αυτό το ποσό με διεθνή βοήθεια και με βοήθεια από τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του για τους πρόσφυγες.

Το σχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση της οικονομίας των συνοριακών περιοχών, την ώθηση στην κοινωνική ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτών των περιοχών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αυτόν τον τρόπο, το Εκουαδόρ προσπαθεί να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις της εσωτερικής σύγκρουσης που ζει η Κολομβία και «απέναντι στην οποία το Εκουαδόρ επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξε την εύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης».

Η Κολομβία και το Εκουαδόρ μοιράζονται σύνορα μήκους 586 χιλιομέτρων, όπου δρουν ένοπλες ομάδες, παραστρατιωτικοί, έμποροι ναρκωτικών και όπλων. Με πρόσχημα, τη δράση των ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC - EP) που χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες» η αντιδραστική κυβέρνηση Ουρίμπε της Κολομβίας, με πλήρη στήριξη από τις ΗΠΑ, εφαρμόζει ένα δολοφονικό σχέδιο ασφάλειας.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι οξυμένες επίσης λόγω και εναέριων ψεκασμών εκ μέρους της Κολομβίας σε καλλιέργειες στα κοινά σύνορα, με αποτέλεσμα την απόσυρση του Εκουαδοριανού πρεσβευτή από την Μπογκοτά. Επίσης, λόγω ενός πρόσφατου συμβάντος, στις 22 του περασμένου Μάρτη, στα κοινά σύνορα, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Η απάντηση της κυβέρνησης Κορέα ήταν η αποστολή διαμαρτυρίας, διά της διπλωματικής οδού, στην κολομβιανή κυβέρνηση, για την επιδρομή των στρατιωτικών της στο εκουαδοριανό έδαφος.

Ο Κορέα προειδοποίησε την κυβέρνηση Ουρίμπε ότι δε θα επιτρέψει «περισσότερες καταχρήσεις» στα σύνορα και διαβεβαίωσε ότι θα φέρει στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης τη διαφορά για τους ψεκασμούς, που όπως τόνισε, «πλήττουν το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία».

Επίσης, το «Σχέδιο Εκουαδόρ» έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνηση του Αλβάρο Ουρίμπε, για τον οποίο πληθαίνουν οι καταγγελίες για σχέσεις με τους παραστρατιωτικούς, γεγονός που οδήγησε ακόμα και στην άρνηση του αμερικανικού Κογκρέσου να χορηγήσει 55 εκατ. δολάρια για το «Σχέδιο Κολομβία», λόγω των αντιδράσεων Δημοκρατικών βουλευτών, που βλέπουν ότι δεν αποδίδουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Ωστόσο, η πρόταση αυτή ειρήνης και αλληλεγγύης που προτείνει το Εκουαδόρ, μένει να κριθεί στην πράξη, καθώς και η κυβέρνηση Κορέα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες από την ντόπια αντίδραση.


Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ