Οι ευεργετημένοι «ευεργέτες»!
Κυριακή 13 Μάη 2007

«

Το μεγάλο όραμα του Συλλόγου μας, έργο για το οποίο αγωνιστήκαμε τα τελευταία χρόνια, γίνεται πραγματικότητα με τη θεμελίωση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για τα Παιδιά της Ελλάδας», είπε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και αμέσως ο τόπος γέμισε χειροκροτήματα! Και τι χειροκροτήματα! Πρώτης επιλογής! Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος «αγίασε» και το χώρο, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη, ο υπουργός Υγείας, που έβγαλε και λόγο, η Νατάσα Καραμανλή, σαν γιατρός και σαν άνθρωπος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η σύζυγός του, μια αρμαθιά υπουργοί, ο Ακης Τσοχατζόπουλος (τον θυμάστε;), ο Κώστας Λαλιώτης, με τη σύζυγό του Μαρίνα (μιλάμε για πολύ σκληρό ροκ!), ο Κίμων Κουλούρης, ο Αντώνης Λιβάνης, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Παναγιώτης Φασούλας και οι ...«μεγάλοι ευεργέτες» Βαρδής Βαρδινογιάννης, Σπύρος Μεταξάς, Αντώνης Παπαδημητρίου κ.ά. Παρόντες, επίσης, ο κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μελίσσα, ο κ. Νίκος Βαρδινογιάννης και άλλες εκλεκτές παρουσίες.

Ολοι οι παραπάνω, και μερικοί άλλοι, που χάριν συντομίας, παρέλειψα, συμμετείχαν σε ένα στημένο παιχνίδι, σε μια φαντασμαγορική συμπαιγνία! Ολοι οι παριστάμενοι και οι άλλοι της ίδιας συνομοταξίας, που για λόγους τυχαίους, δεν παραβρέθηκαν, γνώριζαν πως τα θεμέλια του ογκολογικού νοσοκομείου για τα παιδιά τα έβαλε ο ιδρώτας του εργαζόμενου και όχι η γυναίκα του Βαρδινογιάννη. Ο εργαζόμενος ο οποίος απουσίαζε, γιατί κανένας δεν τον κάλεσε (και να τον καλούσε δε θα πήγαινε). Ολοι οι παριστάμενοι, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτάνοντας μέχρι τον Κουλούρη, γνώριζαν πως δεν υπάρχουν «ευεργέτες», αλλά ευεργετούμενοι βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, που χώνουν το χέρι τους στην τσέπη του εργαζόμενου, και με τα κλεμμένα θεμελιώνουν νοσοκομεία!

Τι φάμπρικα και αυτή! Τι πρόκληση! Αντί να αποσυρθούν στις βίλες τους, στα κότερά τους, στα ιδιόκτητα νησιά τους, και να γλείφουν τα μεδούλια μας, ζητάνε και τα ρέστα. Αντί να κρύβονται θέλουν και δημοσιότητα! Ντυμένοι και στολισμένοι σαν τις μωρές παρθένες, στήνονται μπροστά στα μικρόφωνα και βγάζουν λόγους. Και μας ειρωνεύονται! «Χωρίς τη συμβολή της πολιτείας η ανέγερση ενός τέτοιου Νοσοκομείου με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί», δήλωσε η Βαρδινογιάννη.

Ωστε, έτσι, λοιπόν! Οι «ευεργέτες» πάνω από την πολιτεία! Αυτοί «θεμελιώνουν» και η πολιτεία απλώς συμβάλλει! Αυτοί «χτίζουν» και η πολιτεία απλώς χειροκροτεί! Και όλα αυτά, βέβαια, με ξένα κόλλυβα! Με το δικό σου και με το δικό μου ιδρώτα! Τέτοιο και τόσο σικέ παιχνίδι!

Μη ρωτήσει κανείς, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι «ευεργέτες» τον κυβερνάνε και η δικομματική πολιτεία, πειθαρχημένη και υπάκουη, χειροκροτεί! Χειροκροτεί και παραχωρεί τη νομιμότητα και το οικόπεδο! Παράλληλα, τα ΜΜΕ, και μια μεγάλη παρέα καλλιτεχνών, μπαίνουν στο κυνήγι της συγκίνησης. Στην αρπαγή της λαϊκής συναίνεσης. Με το κύρος τους (και την εμβέλειά τους) με όλη τη δύναμη της ψυχής τους και της υποταγής τους στους «ευεργέτες», βαράνε τα βιολιά και τα νταούλια και προκαλούν τον αναγκαίο θόρυβο. Το θόρυβο που θα πνίξει την ουσία. Μεγάλοι «Τηλεμαραθώνιοι Αγάπης», για να μπούνε τα πλακάκια και οι τουαλέτες. Συναυλίες στο Μέγαρο, για να φυτευτούν ακακίες. Δημοπρασίες και τσάγια για το διάκοσμο! Επιδείξεις μόδας για το σημαιοστολισμό. Στριπτίζ και καλλιστεία για τους κήπους.

Τέτοιο στημένο παιχνίδι, τέτοια συμπαιγνία! Τίνος είναι τα λεφτά, κύριε Γείτονα; Δε ρωτάω τον Αβραμόπουλο, γιατί βαριέμαι την πολυλογία του! Ρωτάω εσένα, κύριε Πρωτόπαππα, που είσαι και «σοσιαλιστής». Ποιος πληρώνει; Από τον Μητσοτάκη, βέβαια, δε θα πάρω κουβέντα! Εσείς τι λέτε, κύριε Λαλιώτη;

Το κράτος, αγαπητοί μου αναγνώστες, εκτός από την κ. Βαρδινογιάννη, είναι και οι κυρίες του ΔΣ του «Ελπίδα». Η κ. Ελένη Σαμαρά - Κωνσταντακάτου, η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, η κ. Κάρεν Μαυρίδη, η κ. Φιλίππου, η κ. Παπαγιάννη, η κ. Σκουρλή, η κ. Φιλιππίδου, η κ. Πριτσιβέλη και η κ. Πόπη Ν. Δασκαλαντωνάκη, όλες ντυμένες στα λευκά. (Ετσι παραβρέθηκαν στην τελετή!) Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βέβαια, που εγκαινίασε το νοσοκομείο! Αυτός ντυμένος στα μπλε!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ